360 gr | Rýže (Cainaroli, Arborio) |
---|---|
300 gr | Červená čekanka (Radicchio) |
1500 ml | Zeleninový vývar |
200 gr | Taleggio |
100 ml | Bílé víno suché |
40 gr | Máslo |
1 ks | Cibule |
p.p. | Sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
10 min | 20 min | 1 min |
Cena
Připravíme si slabší zeleninový vývar, nepříliš slaný. Udržujeme jej stále při varu...
Cibuli oloupeme, rozkrojíme a nakrájíme najemno. Zde se můžete podívat, jak se cibule správně krájí...
Čekanku zbavíme starých listů, rozkrojíme napůl a nakrájíme nahrubo. Opláchneme pod tekoucí vodou a necháme odkapat...
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme cibulku a na velmi nízkém ohni necháme zvolna zesklovatět. Přidáme rýži, zvedneme oheň a za stálého míchání dvě minuty orestujeme...
Přilijeme víno a necháme zcela vypařit...
Přidáme pár naběraček horkého vývaru a na nižším ohni vaříme 8 minut. Jakmile se vývar absorbuje do rýže, přidáme další naběračku a takto pokračujeme, dokud není rizoto uvařené...
Po 8 minutách přidáme také čekanku a vaříme dalších 7-8 minut, dokud není rizoto „al dente“. Podle potřeby přilíváme vývar, jehož množství je vždy jen orientační. Rizoto má být ve finále krémové, ani suché ani tekuté. Pokud nám vývar chybí, přidáme horké vody...
Sýr zbavíme krusty a nakrájíme na kostičky...
Uvařené rizoto odstavíme z ohně, přimícháme nakrájený sýr a naběračku vývaru, překryjeme pokličkou a necháme 1 minutu odpočinout...
Nakonec důkladně promícháme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a ihned podáváme.