Rizoto s čekankou a zrajícím sýrem

Ingredience pro 4 osoby

360 grRýže (Cainaroli, Arborio)
300 gr Červená čekanka (Radicchio)
1500 mlZeleninový vývar
200 grTaleggio
100 mlBílé víno suché
40 grMáslo
1 ksCibule
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 20 min 1 min

Cena


1.
1500 ml vývaru

Připravíme si slabší zeleninový vývar, nepříliš slaný. Udržujeme jej stále při varu...

2.
1 cibule

Cibuli oloupeme, rozkrojíme a nakrájíme najemno. Zde se můžete podívat, jak se cibule správně krájí... 

3.
300 g červené čekanky

Čekanku zbavíme starých listů, rozkrojíme napůl a nakrájíme nahrubo. Opláchneme pod tekoucí vodou a necháme odkapat...

4.
360 g rýže

V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme cibulku a na velmi nízkém ohni necháme zvolna zesklovatět. Přidáme rýži, zvedneme oheň a za stálého míchání dvě minuty orestujeme...

5.
100 ml bílého vína

Přilijeme víno a necháme zcela vypařit...

6.

Přidáme pár naběraček horkého vývaru a na nižším ohni vaříme 8 minut. Jakmile se vývar absorbuje do rýže, přidáme další naběračku a takto pokračujeme, dokud není rizoto uvařené...

7.

Po 8 minutách přidáme také čekanku a vaříme dalších 7-8 minut, dokud není rizoto „al dente“. Podle potřeby přilíváme vývar, jehož množství je vždy jen orientační. Rizoto má být ve finále krémové, ani suché ani tekuté. Pokud nám vývar chybí, přidáme horké vody...

8.
200 g sýru

Sýr zbavíme krusty a nakrájíme na kostičky...

9.

Uvařené rizoto odstavíme z ohně, přimícháme nakrájený sýr a naběračku vývaru, překryjeme pokličkou a necháme 1 minutu odpočinout...

10.
sůl
čerstvě mletý pepř

Nakonec důkladně promícháme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a ihned podáváme.