40 ks | Bignè střední velikosti |
---|---|
Karamel | |
200 gr | Cukr krupice |
50 ml | Voda |
Náplň | |
400 ml | Čerstvá smetana na šlehání 35% |
80 gr | Moučkový cukr |
1 ks | Vanilkový lusk Bourbon |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
1 hod | 20 min | 12 hod |
Cena
Vanilkový lusk podélné rozřízneme...
Neostrou hranou nože oddělíme semínka...
Vanilkové semínka s luskem dáme do misky, přilijeme smetanu, překryjeme potravinářskou folií a necháme louhovat celou noc v lednici...
Recept na přípravu bignè naleznete zde. Tvoříme bignè malinko větší, o rozměru cirka 3,5 cm. Bignè musí být dokonale upečené a suché uvnitř, aby byly schopné strukturu Croquembouche udržet...
Jakmile jsou naše bignè hotové a vychladlé, odstraníme lusk a smetanu našleháme do tuhé pěny. V případě nízkoprocentní smetany (méně než 35%) přidejte specifický
ztužovač...
Do našlehané smetany přidáme moučkový cukr a krátce ještě rozšleháme...
Cukrářským sáčkem bignè zespod naplníme. Otvor můžeme také naříznout nožíkem...
Nyní si připravíme karamel: vodu s cukrem rozmícháme a postavíme na oheň...
Vaříme bez dalšího míchání na mírném ohni dokud nezískáme karamel žlutohnědé barvy. Občas hrncem zakroužíme. Poté oheň vypneme...
Opatrně, abychom se nespálili, namočíme hlavičku bignè do karamelu a namočenou stranou je pokládáme na talíř...
Připravíme si talíř na kterém budeme náš Croquembouche servírovat: namočíme také druhou stranu bignè do karamelu a pokládáme je, čerstvým karamelem naspod, do kruhu jeden vedle sebe. Ztuhlý karamel bude třeba několikrát znovu nahřát...
V momentě, kdy jsme vytvořili první kruh, stejným způsobem pokračujeme i u dalších vrstev; u každé nové vrstvy posouváme bignè malinko směrem do vnitra kruhu...
Náš Croquembouche zakončíme jediným bignè...
Karamel znovu nahřejeme, pokud třeba, dokud nevytváří dlouhá vlákna, kterými točíme a „taháme“ kolem našeho dezertu...
Ze zbylého karamelu můžeme vytvořit dodatečnou dekoraci. Vidličkou je naneseme na silpat (silikonovou podložku)...
A ihned karamelu dáme požadovanou formu.