| 40 ks | Bignè střední velikosti |
|---|---|
| Karamel | |
| 200 gr | Cukr krupice |
| 50 ml | Voda |
| Náplň | |
| 400 ml | Čerstvá smetana na šlehání 35% |
| 80 gr | Moučkový cukr |
| 1 ks | Vanilkový lusk Bourbon |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 1 hod | 20 min | 12 hod |
Cena
1.
Vanilkový lusk podélné rozřízneme...
2.
Neostrou hranou nože oddělíme semínka...
3.
Vanilkové semínka s luskem dáme do misky, přilijeme smetanu, překryjeme potravinářskou folií a necháme louhovat celou noc v lednici...
4.
Recept na přípravu bignè naleznete zde. Tvoříme bignè malinko větší, o rozměru cirka 3,5 cm. Bignè musí být dokonale upečené a suché uvnitř, aby byly schopné strukturu Croquembouche udržet...
5.
Jakmile jsou naše bignè hotové a vychladlé, odstraníme lusk a smetanu našleháme do tuhé pěny. V případě nízkoprocentní smetany (méně než 35%) přidejte specifický
ztužovač...
6.
Do našlehané smetany přidáme moučkový cukr a krátce ještě rozšleháme...
7.
Cukrářským sáčkem bignè zespod naplníme. Otvor můžeme také naříznout nožíkem...
8.
Nyní si připravíme karamel: vodu s cukrem rozmícháme a postavíme na oheň...
9.
Vaříme bez dalšího míchání na mírném ohni dokud nezískáme karamel žlutohnědé barvy. Občas hrncem zakroužíme. Poté oheň vypneme...
10.
Opatrně, abychom se nespálili, namočíme hlavičku bignè do karamelu a namočenou stranou je pokládáme na talíř...
11.
Připravíme si talíř na kterém budeme náš Croquembouche servírovat: namočíme také druhou stranu bignè do karamelu a pokládáme je, čerstvým karamelem naspod, do kruhu jeden vedle sebe. Ztuhlý karamel bude třeba několikrát znovu nahřát...
12.
V momentě, kdy jsme vytvořili první kruh, stejným způsobem pokračujeme i u dalších vrstev; u každé nové vrstvy posouváme bignè malinko směrem do vnitra kruhu...
13.
Náš Croquembouche zakončíme jediným bignè...
14.
Karamel znovu nahřejeme, pokud třeba, dokud nevytváří dlouhá vlákna, kterými točíme a „taháme“ kolem našeho dezertu...
15.
Ze zbylého karamelu můžeme vytvořit dodatečnou dekoraci. Vidličkou je naneseme na silpat (silikonovou podložku)...
16.
A ihned karamelu dáme požadovanou formu.