| 1000 gr | Pražma čerstvá |
|---|---|
| 1000 gr | Sůl jemná |
| 1000 gr | Sůl hrubá |
| 4 ks | Bílky M |
| 6 snítek | Tymián |
| 3 snítky | Rozmarýn |
| svazek | Petrželka |
| 1 ks | Citrón |
| 1 ks | Stroužek česneku |
| 4 lžíce | Olivový olej extra panenský |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 30 min | 35 min | 10 min |
Cena
1.
Nejprve si očistíme rybu: nůžkami prořízneme břicho až k hlavě a odstraníme veškeré vnitřnosti...
2.
Nůžkami odstřihneme ploutve...
3.
Rybu pevně uchopíme za ocas a nožem anebo škrabkou na šupiny energicky škrábeme „proti srsti“, abychom odstranili šupiny. Šupiny se hodně rozlétávají, a proto je lepší provádět tuto operaci nad dřezem...
4.
Rybu důkladně umyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem...
5.
Petržel, rozmarýn a tymián opláchneme a osušíme. Vše nasekáme nadrobno. Jednu větvičku z každé bylinky si necháme bokem...
6.
Česnek oloupeme a zamáčkneme nožem...
7.
Citron, nejlépe biologický, omyjeme, osušíme a kůru nastrouháme...
8.
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Poté do něj vmícháme nasekané bylinky a citronovou kůru...
9.
Vmícháme také jemnou a hrubou sůl a dobře promícháme...
10.
Plech vyložíme pečicím papírem a položíme na něj dvou centimetrovou vrstvu soli...
11.
Na ni pak uložíme rybu a do jejího vnitra vložíme snítky bylinek, česnek a plátek citronu...
12.
Rybu zasypeme zbylou solí a dobře přitiskneme k jejímu tělu...
13.
Pečeme v dobře předehřáté troubě na 200° C po dobu 35 minut (zde naleznete přesnou dobu pečení podle Vaší ryby)...
14.
Jakmile je ryba hotová, vytáhneme ji z trouby a necháme 10 minut odpočinout. Poté pomocí paličky na maso krustu rozbijeme...
15.
Sůl důkladně odstraníme...
16.
Hotovou rybu nyní naporcujeme, zakapeme olejem a ihned servírujeme s plátkem citronu. Pokud nevíte, jak se vařená ryba porcuje, v tomto receptu naleznete ilustrovaný krok za krokem.