400 gr | Rýže Arborio (Carnaroli) |
---|---|
200 gr | Loupaná rajčata (Pomodori pelati) |
1300 ml | Zeleninový vývar |
100 ml | Bílé víno suché |
40 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano) |
1 ks | Cibule |
3 lžíce | Olivový olej extra panenský |
20 gr | Máslo |
6 lístků | Čerstvá bazalka |
p.p. | Sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
5 min | 25 min | 1 min |
Cena
Nejprve si připravíme zeleninový vývar, návod naleznete zde. Můžeme použít i kupovaný vývar, ale je lepší ho připravit slabší, aby naše rizoto nebylo příliš slané (pokud je doporučované množství 500 ml vody na jedno balení, použijeme cca 750 ml vody)...
Cibuli oloupeme a nasekáme najemno...
Ve větším hrnci, anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a na mírném ohni necháme zesklovatět 5–10 minut. Cibulka by nám neměla zhnědnout.
Přisypeme rýži a na prudším ohni necháme 2 minuty orestovat. Důkladně mícháme, aby se rýže nepřichytla ke dnu...
Podlijeme vínem a za stálého míchání necháme zcela odpařit...
Přidáme pár naběraček vývaru a promícháme...
Přidáme také loupaná rajčata a vaříme bez pokličky za častého míchání na mírném ohni 15-18 minut. Jakmile se vývar vstřebá do rýže, přidáme další naběračku a takhle pokračujeme, dokud není rizoto hotové. Vývar je uveden jen orientačně, a proto jej přidáváme podle potřeby. Pokud nám vývar pochybí, přidáme horkou vodu...
Hotové rizoto odstavíme z ohně, vmícháme máslo a nastrouhaný sýr. Necháme 1 minutu odpočinout...
Přidáme opláchnutou a nasekanou bazalku. Dochutíme solí a čerstvě umletým pepřem podle chuti a nakonec ještě promícháme...
Podáváme ihned.