Rajčatové rizoto s bazalkou

Ingredience pro 4 osoby

400 grRýže Arborio (Carnaroli)
200 grLoupaná rajčata (Pomodori pelati)
1300 mlZeleninový vývar
100 mlBílé víno suché
40 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
1 ksCibule
3 lžíceOlivový olej extra panenský
20 grMáslo
6 lístkůČerstvá bazalka
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
5 min 25 min 1 min

Cena


1.
1300 ml zeleninového vývaru

Nejprve si připravíme zeleninový vývar, návod naleznete zde. Můžeme použít i kupovaný vývar, ale je lepší ho připravit slabší, aby naše rizoto nebylo příliš slané (pokud je doporučované množství 500 ml vody na jedno balení, použijeme cca 750 ml vody)...

2.
1 cibule

Cibuli oloupeme a nasekáme najemno...

3.
3 lžíce oleje

Ve větším hrnci, anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a na mírném ohni necháme zesklovatět 5–10 minut. Cibulka by nám neměla zhnědnout.

4.
400 gr rýže

Přisypeme rýži a na prudším ohni necháme 2 minuty orestovat. Důkladně mícháme, aby se rýže nepřichytla ke dnu...

5.
100 ml bílého vína

Podlijeme vínem a za stálého míchání necháme zcela odpařit...

6.
vývar podle potřeby

Přidáme pár naběraček vývaru a promícháme...

7.
200 gr loupaných rajčat

Přidáme také loupaná rajčata a vaříme bez pokličky za častého míchání na mírném ohni 15-18 minut. Jakmile se vývar vstřebá do rýže, přidáme další naběračku a takhle pokračujeme, dokud není rizoto hotové. Vývar je uveden jen orientačně, a proto jej přidáváme podle potřeby. Pokud nám vývar pochybí, přidáme horkou vodu...

8.
40 gr sýru
20 gr másla

Hotové rizoto odstavíme z ohně, vmícháme máslo a nastrouhaný sýr. Necháme 1 minutu odpočinout...

9.
6 lístků bazalky
sůl
čerstvě mletý pepř

Přidáme opláchnutou a nasekanou bazalku. Dochutíme solí a čerstvě umletým pepřem podle chuti a nakonec ještě promícháme...

10.

Podáváme ihned.