Dušený králík v rajčatové omáčce

Ingredience pro 4 osoby

1 kgKrálík
400 grKrájená rajčata (Polpa di pomodoro)
500 mlVývar
2 ksStroužek česneku
200 mlBílé víno suché
1 ksCibule
1 snítkaRozmarýn
4 lístkyŠalvěj
2 ksBobkový list
4 lžíceOlivový olej extra panenský
špetkaČerstvě mletý pepř
p.p.Sůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 75 min 0 min

Cena


1.
1 kg králíka

Připravíme si králíka: odstraníme viditelný tuk, vyděláme ledviny, srdce a játra. Králíka naporcujeme, omyjeme a osušíme kuchyňským papírem...

2.
1 cibule

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno...

3.
2 bobkové listy
1 snítka rozmarýnu
4 lístky šalvěje
2 stroužky česneku

Bylinky opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme a společně s česnekem je nasekáme najemno...

4.
4 lžíce oleje

Ve větším hrnci anebo v hlubší pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a necháme na mírném ohni zesklovatět 5–10 minut...

5.

Poté přidáme česnek s bylinkami a promícháme...

6.
sůl

Zvedneme oheň, přidáme kousky králíka a orestujeme dozlatova. Vnitřnosti přidáme až v polovině vaření. Jemně osolíme...

7.
200 ml bílého vína

Přilijeme bílé víno a necháme zcela odpařit...

8.
400 gr krájených rajčat
vývar podle potřeby

Přidáme rajčata a naběračku horkého vývaru...

9.

Přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni cca 1 hodinu, anebo dokud není králík měkký...

10.

Podle potřeby přidáváme vývar...

11.
sůl
čerstvě mletý pepř

Jakmile je králík měkký, je-li třeba, zvedneme oheň a omáčku necháme zhoustnout. Podle chuti dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem...

12.

Jako vhodnou přílohu podáváme polentu, rýži pilaf anebo chléb.