Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Dezert > Cantucci di Prato

Cantucci di Prato

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Cantucci, nazývané také cantuccini nebo biscotti di Prato, jsou chloubou toskánského cukrářského umění. Tradičně jsou podávány v celém regionu Toskánsko na konci jídla a jsou namáčeny ve „Vin Santo“, sladkém dezertním vínu typické žlutohnědé barvy. Zdá se, že tyto sušenky pocházejí ze starobylého dezertu města Siena nazývaného „melatello“. Základem původního receptu byla mouka, voda, med a jen postupem času se začala přidávat také vajíčka a mandle. Aby cantuccini získaly tu správnou formu, krájely se z nich rožky (pojem „canto“ znamená právě roh, hrana), které se pak nechávaly sušit, aby vydržely co nejdéle. První zdokumentovaný recept pochází již ze 17. století, ale až o století později doladil klasický recept na cantucci cukrář Antonio Mattei přezývaný Mattonella. Recept je tak výstižný, že získal mnoho ocenění nejen v Itálii, ale i po celém světě, mezi kterými je také čestné uznání na Světové výstavě v Paříži v 1867. Ještě dnes je cukrárna Mattei di Prato (Pasticceria Mattei di Prato) považována za ochránce tradice těchto lahodných sušenek.


Cantucci di Prato

Cantucci di Prato

Dezert


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
25 min 35 min 60 min

Cena:

Ingredience pro osob

250 grHladká mouka typu 00
125 grMandle neloupané
95 gr Vejce M
25 grMáslo
175 grMoučkový cukr
1 ksVanilkový cukr
2 grKypřicí prášek do pečiva
špetkaSůl
Na pomazání
1 ksVejce S

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 493

Užitečné potřeby


Šlehač Pečící papír

Zajímavost


Z mandlí se tloustne?

Mandle mají vysokou energetickou hodnotu: 100 g mandlí má 600 kalorií složených z 50 g tuku, 22 g bílkovin a 20 g sacharidů. Z tohoto důvodu mandle doplňují naši stravu a dodávají nám energii, vitaminy (B, E) a minerální látky (hořčík, fosfor, draslík, železo). Je proto třeba je jíst pravidelně, ale s mírou. Správná dávka je 8–12 kusů mandlí denně.

Postup

1.
125 gr mandlí

Mandle rozprostřeme na plech a dáme na 5 minut pražit do dobře předehřáté trouby na 190°C. Poté je necháme vychladnout...

2.
95 gr vajec (cca 2 vejce M)
175 gr cukru
1 vanilkový cukr
25 gr másla

Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Do větší mísy dáme vajíčka, cukr a vanilkový cukr... 

3.

Šleháme na největší rychlost alespoň 10 minut, dokud těsto několikrát nezvětší svůj objem a nezíská světlou a pěnovou konzistenci...

4.

Přidáme vlažné máslo a promícháme...

5.
250 gr mouky
2 gr kypřicího přášku (cca půl kávové lžičky)
špetka soli

Mouku přesejeme společně s kypřicím práškem a špetkou soli, přidáme k těstu a dobře vše smísíme...

6.

Přidáme také opražené mandle a zapracujeme je do těsta...

7.

Těsto přemístíme na pomoučněný vál a rozkrojíme na půl...


8.

Vytvoříme 2 válečky o délce cca 30 cm...

9.

Položíme je na plech vyložený pečicím papírem...

10.
1 vejce

Potřeme rozkvedlaným vejcem a pečeme 20 minut v dobře předehřáté troubě na 180 °C. Vyděláme je z trouby a necháme 2 minuty odpočinout...

11.

Ještě teplé válečky svisle nakrájíme na plátky o šířce 1–1,5 cm...

12.

Nakrájené sušenky opět položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme 15–20 minut sušit v troubě na 170 °C, dokud nezískají lehce nazlátlý vzhled. Necháme vychladnout a servírujeme ke kávě, čaji anebo k sladkému vínu.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
24
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek