Mořský vlk al cartoccio

Ingredience pro 4 osoby

2 ksMořský vlk čerstvý 500 gr
10 grMáslo
2 lžíceOlivový olej extra panenský
0,5 ksCitrón
svazekPetrželka
8 snítekTymián
3 ksStroužek česneku
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 25 min 5 min

Cena


1.
2 kusy mořského vlka po 500 gr

Nejprve si očistíme rybu: nůžkami prořízneme břicho až k hlavě a odstraníme veškeré vnitřnosti...

2.

Nůžkami odstřihneme ploutve...

3.

Rybu pevně uchopíme za ocas a nožem anebo škrabkou na šupiny energicky škrábeme „proti srsti“, abychom odstranili šupiny. Šupiny se hodně rozlétávají, a proto je lepší provádět tuto operaci nad dřezem...

4.

Rybu důkladně umyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem...

5.
8 snítek tymiánu
petrželka

Petržel a tymián opláchneme a osušíme. Polovinu potrželky nasekáme nadrobno. Lístky tymiánu oddělíme od stonků...

6.
3 stroužky česneku

Česnek oloupeme a jeden stroužek zamáčkneme nožem...

7.

Zbylé stroužky nakrájíme na tenké plátky...

8.
0,5 citrónu

Půlku citrónu rozřízneme na půl a nakrájíme na tenké plátky...

9.
1 lžíce oleje

Rozložíme si dostatečně velký kus pečicího papíru, který zakapeme olejem a posypeme poloviční dávkou bylinek, včetně pár plátků citrónu...

10.
10 gr másla
sůl
čerstvě mletý pepř

Na takto připravené lůžko položíme rybu, uvnitř ji osolíme a opepříme, naplníme ji ořechem másla, citrónem, stlačeným česnekem a celou petrželkou...

11.
1 lžíce oleje

Hřbet posypeme zbytkem bylinek a zakapeme olejem...

12.

Uchopíme dvě strany pečicího papíru a „cartoccio“ uzavřeme...

13.

Srolujeme také konce, položíme na plech a pečeme ve statické troubě 25 minut na 200 °C...

14.

"Cartoccio" je možné zabalit ještě do alobalu, ale není to nutné...

15.

Jakmile je ryba upečená, vytáhneme ji z trouby, necháme 5 minut zchladnout a „cartoccio“ rozbalíme...

16.

Opatrně odstraníme kůži z jedné strany...

17.

Filet můžeme rozdělit napůl, aby se nám lépe přenášel na talíř...

18.

Filety podebereme těsně nad hlavní kostí a přemístíme na talíř...

19.

Odstraníme hlavní kost...

20.

Oddělíme i boční kosti...

21.

Odstraníme bylinkovou náplň, hnědou blánu, spodní kůži, ostatní viditelné kosti a urovnáme na talíř...

22.

Nakonec můžeme filety zakapat olejem a ihned podáváme s citrónem.

Jako vhodnou přílohu můžeme servírovat brambory, vařenou zeleninu anebo čerstvý salát.