Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Zelenina a brambory > Fenyklový crumble s čerstvým sýrem

Fenyklový crumble s čerstvým sýrem

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Říká se, že crumble vymysleli Angličané: Posypali jablka rozdroleným těstem a nazvali tento gratinovaný pokrm crumble, odvozeno ze slovesa „to crumble“, rozdrobit. V dnešní době je crumble, slaný či sladký, klasikou. Spojením měkkého a křupavého, ať už z prostých anebo rafinovaných ingrediencí, je crumble vždy potěšením pro naše chuťové buňky. 

Fenykl ve spojení s čerstvým kozím sýrem představuje lahodný předkrm anebo lehký a vegetariánský druhý chod. Pokud nemáte rádi kozí sýr, můžete ho nahradit jiným čerstvým sýrem typu lučina.

Příprava je velmi jednoduchá: Fenykl podusíme 10 minut s olejem a citronem, posype se drobenkou připravenou z mouky, strouhanky a másla a nakonec se dá gratinovat na 20 minut do trouby.


Fenyklový crumble s čerstvým sýrem

Crumble di finocchio

Zelenina a brambory


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 25 min 2 min

Cena:

Ingredience pro osoby

4 ksFenykl
250 grČerstvý kozí sýr
50 grMáslo
3 lžíceOlivový olej extra panenský
60 mlVoda
50 grStrouhanka
50 grHladká mouka
svazekPetrželka
0,5 ksCitrón
špetkaČerstvě mletý pepř
p.p.Sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 440

Užitečné potřeby


Gratinovací misky (dobrovolné) Pekáč

Zajímavost


Fenykl spojenec ženského pohlaví

Fenykl je zelenina drahocenná jak pro naše zdraví, tak pro naši linii. Obsahuje málo kalorii (31), je chudý na tuky, ale bohatý na vlákninu, vitaminy (A,B,C) a minerální látky. Představuje skutečného spojence ženy: bojuje proti únavě, menstruačním bolestem, pomáhá v přechodu a stimuluje produkci mateřského mléka po porodu. Pomáhá také naší linii: jeho močopudné vlastnosti stimulují močení, a tím i vylučování toxinů z našeho těla. Užitečný je také při trávení, kdy brání fermentaci jídla a napomáhá likvidovat větry ve střevech a žaludku.

Postup

1.
4 fenykly

Připravíme si fenykl: odstraníme vnější listy a odkrojíme jeho tvrdší část...

2.

Důkladně plody omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme...

3.

Nakrájíme na velmi tenké plátky...

4.
3 lžíce oleje
6 lžic vody
pár kapek citrónu
sůl
čerstvě mletý pepř

Vložíme do hrnce společně s olejem, jemně osolíme a opepříme, přidáme pár kapek citronové šťávy a vodu... 

5.

Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 10 minut doměkka. Pravidelně promícháváme...

6.
50 gr másla
50 gr mouky
50 gr strouhanky

Mezitím si připravíme těsto na crumble: změklé máslo (můžeme jej dát na 30 sekund do mikrovlnky) smícháme s moukou a se strouhankou...

7.
sůl

Přidáme větší špetku soli a zpracujeme prsty, dokud nezískáme drobenku...

8.
petrželka

Petrželku omyjeme a osušíme, odstraníme stonky a nasekáme nadrobno...

9.

Gratinovací misky anebo zapékací mísu vymažeme olejem...

10.

Na dno uložíme polovinu fenyklu...

11.
250 gr čerstvého sýru

Proložíme čerstvým sýrem...

12.

Překryjeme zbylým fenyklem...

13.

Nakonec posypeme sekanou petrželkou a drobenkou z mouky a strouhanky...

14.

V dobře předehřáté troubě gratinujeme 20–25 minut na 180 °C... 

Crumble vytáhneme z trouby, necháme pár minut odpočinout a podáváme.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
3
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek