Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Dezert > Cukrářský krém

Cukrářský krém

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Cukrářský krém, připravený z vajíček, cukru, mléka a škrobu (nebo mouky), je jedním z nejvíce využívaných krémů v cukrářství. Můžeme jej servírovat jako „dolce al cucchiaio“ (tzn. dezert pojídaný lžičkou) anebo použít jako nádivku k plnění dortů, piškotového těsta, lístkového těsta či cukroví, jako například bignè anebo cannoli. Existuje mnoho variant cukrářského krému: diplomatický krém, který se získá smícháním krému se šlehanou smetanou, citrónový krém s přidáním citronové kůry, vanilkový krém aromatizovaný vanilkou, crema inglese bez přidání škrobu anebo mouky a nakonec také kakaový krém.

Rýžový škrob můžeme nahradit ve stejném množství i škrobem kukuřičným. Oba škroby neobsahují bílkoviny nezbytné k tvorbě glutenu (lepku), a proto jsou vhodné i pro bezlepkovou dietu. V tomto případě je však lepší vybírat ty se značením „bez lepku“ a to proto, že mnoho výroben je smíšených a zpracovává jak cereálie obsahující lepek tak ostatní produkty. Oba škroby mají svou vlastní charakteristiku: rýžový škrob dodává krémům krémovost; kukuřičný škrob zase strukturu a pudinkovější podobu.

K přípravě cukrářského krému použijte vždy čerstvé plnotučné mléko, které mu garantuje tu správnou konzistenci. 

Cukrářský krém

Crema pasticcera

Dezert


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 10 min 3 hod

Cena:

Ingredience pro osoby

6 ksŽloutky M
500 mlČerstvé plnotučné mléko
150 grCukr krupice
25 grKukuřičný škrob
25 grRýžový škrob jemný
1 ksVanilkový lusk

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 378

Užitečné potřeby


Metlička na šlehání Ponorný mixér

Zajímavost


Konzistence

Zvýšením či snížením dávky škrobu (nebo mouky) můžeme kontrolovat hustotu krému k dosažení nejlépe vyhovující konzistence. Část mléka je možno nahradit odpovídající dávkou čerstvé smetany.

Postup

1.
500 ml čerstvého plnotučného mléka

Mléko nalijeme do většího hrnce...

2.
1 vanilkový lusk

Vanilkový lusk podélně rozřízneme...

3.

Neostrou hranou nože oddělíme semínka...

4.

Lusk i semínka přidáme do mléka a na mírném ohni přivedeme k varu. Poté mléko odstavíme a necháme 5 minut odpočinout...

5.
6 žloutků M
150 gr cukru


Mezitím si oddělíme žloutky od bílků, bílky nepotřebujeme. Žloutky dáme  do větší mísy a přidáme cukr...

6.

Metličkou rozmícháme...

7.
25 gr kukuřičného škrobu
25 gr rýžového škrobu

Přidáme přesátý škrob a rozmícháme...

8.

Přilijeme přefiltrované mléko a metličkou energicky rozmícháme...

9.

Krém vlijeme zpět do hrnce a za stálého míchání vaříme na nízkém ohni do zhoustnutí...

10.

Poté krém přemístíme do mísy a na dotek překryjeme potravinovou folií, což zabrání, aby se na krému utvořila krusta. Necháme zchladnout nejprve při pokojové teplotě a poté v lednici...

11.

Abychom urychlili chladnutí, můžeme krém rozprostřít na plech. Překryjeme na dotek potravinářskou folií... 

12.

Vychladnutý krém můžeme uhladit pomocí ponorného mixéru. Hotový krém uchováme v lednici v dobře uzavřené nádobě 2-3 dny.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
15
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek