Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Polévky a předkrmy > Lasagne z červené řepy

Lasagne z červené řepy

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Tento pokrm je přesným důkazem toho, že z mála jde udělat mnoho. Stačí, aby pár všedních ingrediencí našlo svou ideální kombinaci a kouzlo je hotovo. Toto jídlo představuje také skvělý způsob, jak zužitkovat zbylou bramborovou kaši a dát ji zcela nový život. A vlastně takto recept vznikl. Tyto lasagne můžeme podávat jako předkrm, první chod anebo v doprovodu dobrého celozrnného pečiva i jako jediný lehký chod.
 

Omáčka z balkánského sýru (it. feta) je zcela dobrovolný krok, poněvadž jídlo je výborné i bez ní, v celé své jednoduchosti. Takže pokud sýr feta nemáte rádi, omáčku můžete zcela vypustit anebo balkánský sýr nahradit popraškem pecorina anebo parmazánu.  

Veganská verze 

Pro chutný veganský pokrm, živočišné mléko stačí nahradit mlékem rostlinným, například rýžovým, sójovým anebo ovesným, podle toho, jak jste zvyklí. 

Pokud máte formu jiné velikost, zde najdete postup, jak si přepočítat ingredience.

Lasagne z červené řepy

Lasagne di rapa rossa

Polévky a předkrmy


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 1 hod 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

800 grBrambory (varný typ B)
700 grČervená řepa
100 grČerstvé plnotučné mléko
5 lžicOlivový olej extra panenský
1/2 ksCitron
1 lžičkaČerný kmín
pár stébelPažitka
p.p.Sůl
Omáčka (dobrovolná)
200 grBalkánský sýr
100 grČerstvé plnotučné mléko

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 598

Užitečné potřeby


Zapékací mísa Kráječ na zeleninu Lis na brambory Ponorný mixér Cukrářský sáček

Postup

1.
800 g brambor
700 g červené řepy
1 lžička černého kmínu
1 lžíce soli

Řepu a brambory vydrhneme kartáčkem pod tekoucí vodou. Vložíme do objemného hrnce, přidáme sůl, kmín a studenou vodu. Přivedeme k varu a vaříme 30-60 minut podle velikosti. Vidličkou zkusíme, zdali je zelenina měkká...

2.

Brambory zatepla oloupeme. Řepu necháme krátce vychladnout...

3.

Ještě teplé brambory prolisujeme lisem na brambory. Jeden, dva brambory, podle velikosti, necháme bokem celé...

4.
100 g horkého mléka

Přidáme horké mléko a promícháme. Mléka dáme tolik, kolik stačí, abychom získali ne příliš řídkou bramborovou kaši...

5.
5 lžic olivového oleje
2 lžíce citronové šťávy
sůl podle potřeby

Přidáme olej a citronovou šťávu a důkladně promícháme. Dochutíme solí...

6.
Pár stébel pažitky anebo pár lístků nasekané petrželky

Přidáme také pažitku...

7.

Zbylé brambory nakrájíme na drobné kostičky (tak, aby prošly otvorem cukrářského sáčku), přidáme ke kaši a jemně vmícháme...

8.
200 g balkanského sýru
100 g mléka cirka

Sýr vložíme do malého hrnce a rozmixujeme ponorným mixerem. Přidáme studené mléko, tolik kolik stačí, abychom získali ne příliš řídký krém... 

9.

Omáčku jemně zahřejeme, aby se sýr spojil s mlékem...

10.

Řepu oloupeme a na kráječi nakrájíme na jemné plátky tlusté 1 mm...

11.
olivový olej

Zapékací mísu o rozměru cirka 20x20 jemně přetřeme olejem. Na dno poskládáme vrstvu řepy (1/3)...

12.

Bramborovou kaši dáme do cukrářského sáčku a naneseme na řepu. Pokud nemáme cukrářský sáček, kaši můžeme nanést i lžící, hůře se to dělá, poněvadž se brambory lepí na řepu, ale s trochou trpělivosti…

13.

Brambory polijeme omáčkou...

14.

Přidáme další vrstvu řepy (2/3), zbylou bramborovou kaši a omáčku. Zakončíme vrstvou řepy...

15.

Dáme ohřát do parní trouby na 20 minut na 160 °C. Jídlo můžeme také ohřát v mikrovlnné troubě anebo ve ventilované troubě na 160 °C po dobu 20 minut, v tomto případě mísu překryjeme víkem anebo alobalem...

16.

Můžeme si také pohrát a vytvořit z tohoto jídla nádherný a chutný předkrm. Plátky řepy zarovnáme nožem do rovna a cukrářským sáčkem s kulatým nástavcem o průměru 12 mm naplníme bramborovou kaší. Pokrm stačí krátce ohřát v mikrovlnné troubě (30 sekund cirka). Pokrm kompletujeme vlažnou omáčkou z balkánského sýru (anebo z rozmixované řepy) a několika lístky salátu s jedlými květy (fialka, petrklíč).

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
0
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek