Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Zelenina a brambory > Polníček & Dukkah

Polníček & Dukkah

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Saláty, ať už představují jednoduchou přílohu k jídlům, anebo hlavní chod, jsou pro naše zdraví vždy přínosem . Můžou být kreativní, odvážné a výživné, jako kterékoli jiné vařené jídlo. 

Většinou jsou saláty velmi jednoduché na přípravu, ale aby byly dobré, vyžadují také správnou kombinaci příchutí. Často se skládají převážně ze syrových surovin, které tudíž musí být té nejčerstvější a nejlepší kvality. Charakteristiku, jenž získáme především ze sezonní zeleniny a ovoce, plné chuti a bohaté na nutriční látky. Polníček si můžeme vychutnat téměř kdykoliv; dobře snáší chladnější teploty, a proto se pěstuje bezmála celý rok.  

Salát doplněn vyváženým množstvím bílkovin (např. vejce a pancetta), v doprovodu celozrnného pečiva, nám dá lehký jediný chod, který nás s příchodem teplého období nezatěžká, ale naopak dodá nám energii a osvěží nás.  

DRESSINK

Někdy není snadné salát ochutit, protože každý preferuje jinou chuť. Během přípravy je proto dobré, salát vždy ochutnat a přizpůsobit ho vlastní chuti. Zálivka, v hlavní roli, se přidává jen postupně a tolik, kolik stačí  k jemnému omaštění listů. Nikdy by neměla dominovat a překrývat chuť ostatních ingrediencí. To samé platí o bylinkách a koření.  

DUKKAH

Tato egyptská směs sušených plodů, koření a bylinek představuje v salátu schované překvapení. Dodá mu zcela novou příchuť, velmi exotickou a typickou zemí Středního Východu. Z uvedeného množství získáme cirka 100 g směsi, která v dobře uzavřené zavařovací sklenici vydrží i několik měsíců. K ochucení salátu je postačující jedna slabá polévková lžíce směsi na osobu, ale samozřejmě záleží na vlastní preferenci. Před samotným uskladněním nechejte směs důkladně vychladnout. 

SMĚSI BYLINEK

Směsi bylinek a koření dokáží dát salátu vždy novou tvář. Přirozeně bohaté na léčebné účinky, představují skvělý doplněk stravy a jeho obohacení. Sami si směsi můžeme připravit, záleží jen na vlastní fantazii a chuti. Pražené oříšky a semena dodají velmi příjemný křupavý element navíc. 

Hotová směs koření perfektní v kombinaci s praženými ořechy je směs „Medvědí paprika“ (medvědí česnek, tymián, kmín, sladká paprika a černý pepř) od českého výrobce koření Fitkoření. Ideální zasyrova, do bylinkových másel, jogurtových dipů anebo do salátů, kde si zachová své blahodárné účinky, především detoxikační a anti-aging. Smíchejte směs s nahrubo rozmixovanými a opraženými sušenými plody a budete mít na celé léto skvělé ochucovadlo na salát.

Recept: 20 g směsi Medvědí paprika, 30 g lískových ořechů, 30 g pistácií, 30 g sezamových semínek, 1 zarovnaná lžička mořské hrubé soli anebo vzácné stolní soli (např. uzená sůl, himalájská růžová, perská modrá apod.). Příprava směsi je stejná jako níže v receptu (bez semínek a bylinek).  

Polníček & Dukkah

Songino & Dukkah

Zelenina a brambory


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 20 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

70 grPolníček
70 grPancetta (anebo slanina)
4 ksVejce M
Vinaigrette
3 lžíceOlivový olej extra panenský
1 lžíceVinný ocet bílý
3 grDijonská hořčice
špetkaSůl
Dukkah (100 g)
30 grLískové ořechy
30 grPistácie nesolené
30 grSezamová semínka
2 lžíceKoriandr celý
2 lžíceKmín římský celý
2 lžičkyTymián sušený celý
1 lžičkaPaprika uzená sladká
1 lžičkaČerný pepř celý
1 lžičkaHrubá sůl mořská

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 414

Zajímavost


DUKKAH

V Egyptské kuchyni se Dukkah tradičně podává na snídani s nekynutým chlebem tipu pita a s olivovým olejem, do kterého se chléb nejprve namáčí. Pro nás představuje perfektní nápad na jednoduchý aperitiv anebo předkrm. Používá se také k ochucení zeleniny a salátů, anebo k obalení masa a ryb, kterým dodá chutnou křupavou krustu.

Postup

1.
30 g lískových ořechů
30 g pistácií

Lískové ořechy a pistácie vložíme na studenou nepřilnavou pánev a na nižším ohni upražíme dozlatova; bude to chtít přibližně 4-5 minut...

2.

Vložíme je do mixeru a rozmixujeme nahrubo. Dáme bokem...

3.
30 g sezamových semínek
2 zarovnané lžíce celého kmínu (5 g cirka)
2 zarovnané lžíce celého koriadru (3 g cirka)
1 zarovnaná čajová lžička černého pepře (cirka 30 kuliček)

Za stálého míchání opražíme také semena a celé koření: po dobu cirka 3-4 minut, dokud sezamové semínka nezačnou zlátnout...

4.
2 zarovnané čajové lžičky sušeného tymiánu
1 zarovnaná čajová lžička uzené papriky
1 zarovnaná čajová lžička hrubé soli

Vložíme je do mixeru, přidáme zbylé koření a sůl a rozmixujeme najemno... 

5.

 Smícháme obě směsi a necháme vychladnout...

6.
70 g pancetty (slaniny, bacon)

Pancettu nakrájíme na plátky 0,5 cm široké a plátky na nudličky...

7.

Nudličky vložíme na studenou pánev bez tuku a orestujeme dokřupava...

8.

Orestovanou pancettu vyndáme z tuku a položíme na kuchyňský papír, aby vysál přebytečný tuk. Necháme vychladnout...

9.
3 lžíce oleje
1 lžíce vinného octu
1 zarovnaná kávová lžička hořčice
2 špetky soli

Olej, ocet, hořčici a sůl vložíme do zavařovací sklenice a energicky protřepeme, dokud nezískáme emulzi. Detailní ilustrovaný recept na vinaigrette najdete zde...

10.
4 vejce

Jakmile je vše ostatní hotovo, připravíme ztracené vejce, které podáváme se salátem teplé. Pokud nevíte, jak se ztracené vejce vaří, zde naleznete detailní ilustrovaný návod... 

11.
70 g polníčku

Omytý a dobře osušený polníček vložíme do salátové misy a podle chuti ochutíme vinaigrette...

12.

Na plytký talíř dáme nejprve ochucený polníček a teplé osolené vejce. Posypeme pancettou a lžíci (anebo podle chuti) směsi Dukkah. Podáváme ihned.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
1
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek