Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Těstoviny > Zelené lasagne s křepelčím vejcem a rajčátky confit

Zelené lasagne s křepelčím vejcem a rajčátky confit

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Dnes lasagne! Ale tak trochu jinak. Připravíme si sympatické cupcakes z plátů špenátových lasagní, plněné čerstvou rajčatovou omáčkou s bazalkou a  bylinkovou ricottou a vše zakončíme křepelčími vejci a karamelizovanými rajčátky, známými pod jménem „confit“. Nápad na delikátní a zdravý předkrm pro 6 osob anebo lehký první chod pro 3 osoby, který vždy ohromí. 

Rajčátka „confit“ představují lahodný a zdravý způsob, jak připravit rajčátka, ideální jako předkrm, příloha, ale také jako součást omáček. Dlouhé pečení při nízké teplotě zachová jejich nutriční látky a podtrhne přirozenou chuť. Tajemstvím jejich přípravy je nechat vypařit vegetativní vodu, aniž by confit zůstaly suché. Tradičně se ochucují olivovým olejem, cukrem a bylinkami. Jejich chuť může být více či méně intenzivní a aromatická, záleží na tom, v doprovodu jakého jídla je budeme servírovat. Namísto bazalky a tymiánu je můžeme posypat oreganem, na plátky nakrájeným česnekem, čerstvě mletým pepřem, ale také citronovou a pomerančovou kůrou, která jim propůjčí velmi intenzivní citrusový nádech, perfektní především k rybám. Občas se přidává i špetka soli.

Zelené lasagne s křepelčím vejcem a rajčátky confit

Lasagne verdi con uova di quaglia e pomodorini confit

Těstoviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
40 min 130 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

Lasagne
6 plátkůLasagne (zelené nebo bílé)
12 ksKřepelčí vejce
150 grRicotta
2 lístkyBazalka
1 snítkaTymián
špetkaCitronová kůra
1 lžíceOlivový olej extra panenský
Rajčatová omáčka
1000 grRajčata
2 lžíceOlivový olej extra panenský
3 lístkyBazalka
p.p.Sůl
Rajčátka confit
200 grCherry rajčátka
10 grTřtinový cukr Demerara
3 lístkyBazalka
3 snítkyTymián
2 lžíceOlivový olej extra panenský
p.p.Sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 481

Zajímavost


Tymián - středozemní mateřidouška

Tymián (Thymus vulgaris), druh rodu mateřídouška, je rostlina keřového vzhledu pocházející ze Středomoří. Díky kvalitním aromatickým vlastnostem je velmi používaným aroma v kuchyni. Tymián není jen spojencem našich pokrmů, ale zdraví celého těla, obsahuje totiž esenciální oleje, které mají blahodárné účinky na celý organismus. Vůbec nevadí, že si jej nemůžete obstarat čerstvý, poněvadž tymián patří mezi aromata, jejichž chuť je intenzivnější v sušené podobě.

Postup

1.
200 g cherry rajčátek

Připravíme si rajčátka confit: rajčátka omyjeme a osušíme, poté je rozkrojíme napůl...

2.
3 lístky bazalky
3 snítky tymiánu
1 lžíce cukru
2 lžíce olivového oleje

Položíme je na plech vyložený pečicím papírem, posypeme jemně nakrájenou bazalkou, lístky tymiánu, cukrem a zakapeme olivovým olejem...

3.

Pečeme ve statické troubě na 140 °C po dobu cirka 2 hodin, dokud se nevypaří jejich voda a nejsou jemně opražená...

4.
1 kg zralých rajčat

Připravíme si rajčatovou omáčku s bazalkou, ilustrovaný recept najdete zde...

5.
2 lžíce olivového oleje
3 lístky bazalky
sůl

Hustou rajčatovou omáčku ochutíme špetkou soli, olivovým olejem a jemně sekanou bazalkou...

6.
150 g ricotty
1 lžíce oleje
špetka citronové kůry
2 lístky bazalky
1 snítka tymiánu
špetka soli

Ricottu jemně ochutíme solí, olejem, špetkou nastrouhané kůry a jemně nasekanými bylinkami...

7.
6 plátů lasagní
sůl

Lasagne uvaříme po 3 kusech v mírně vroucí osolené vodě s kapkou oleje...

8.

Opatrně je vyděláme a položíme tak, aby se nepřekrývaly, na čistou utěrku...

9.
olej podle potřeby

Formu na cupcakes důkladně vymažeme olejem, včetně povrchu...

10.

Vytvoříme košíčky a uložíme je do formy...

11.

Košíčky naplníme nejprve ricottou, a to pomocí cukrářského sáčku anebo lžíce...

12.

Přidáme dvě lžíce rajčatové omáčky...

13.

Malou lžičkou vytvoříme dvě prohlubeniny, do kterých zasadíme vejce (lžící pokud budeme servírovat slepičí vejce)...

14.
12 ks křepelčích vajec (6 ks malých slepičích vajec)

Vejce opatrně naklepneme, tak abychom nerozbili žloutek, a položíme ho do prohlubeniny...

15.

Pečeme v dobře rozehřáté ventilované troubě na 180 °C po dobu cirka 11 minut, dokud nezbělá bílek (u normálního vejce to bude chtít 13–14 minut)...

16.
bazalka na ozdobení
sůl
čerstvě mletý pepř

Vejce ochutíme špetkou soli a čerstvě mletým pepřem. Ozdobíme rajčátky confit a lístkem bazalky. Podáváme ihned...

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
0
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek