| 1 ks | Listové těsto |
|---|---|
| 500 gr | Čerstvý špenát |
| 200 ml | Voda |
| 250 gr | Ricotta |
| 3 ks | Vejce M |
| 50 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano) |
| 20 gr | Hrozinky (dobrovolné) |
| p.p. | Sůl |
| špetka | Čerstvě mletý pepř |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 20 min | 45 min | 10 min |
Cena
1.
Nejprve si připravíme špenát: lístky odřežeme od kořene, část stopky necháme a důkladně omyjeme pod tekoucí vodou...
2.
Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu, jemně osolíme a přidáme špenát. Promícháváme, postupně se tam vměstná celé množství. Přikryjeme pokličkou a vaříme na nízkém ohni 5 minut. Poté špenát scedíme a necháme částečně vychladnout...
3.
Dobrovolný krok: Hrozinky namočíme do vlažné vody...
4.
Sýr rozmixujeme anebo nastrouháme najemno...
5.
Dvě vajíčka rozkvedláme...
6.
Špenát dobře vyždímáme...
7.
A nakrájíme nadrobno...
8.
Vložíme jej do mísy, přidáme sýr, vajíčka, ricottu, hrozinky a dochutíme solí a pepřem...
9.
Vše důkladně promícháme...
10.
Připravíme si listové těsto a naplníme jej směsí, 2 centimetry od kraje necháme volné...
11.
Rozkvedláme třetí vajíčko a štětečkem potřeme kraje těsta...
12.
Opatrně těsto srolujeme...
13.
Dobře zaděláme boky, aby nám směs během pečení nevytekla...
14.
Závin přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vajíčkem a v dobře předehřáté troubě pečeme 45 minut na 180 °C.
Necháme 10 minut odpočinout a servírujeme náš závin teplý, anebo v letních měsících chladný.