350 gr | Jahody |
---|---|
500 ml | Čerstvé plnotučné mléko |
120 gr | Cukr krupice |
30 gr | Kukuřičný škrob |
4 ks | Žloutky M |
1 ks | Vanilkový lusk |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
25 min | 10 min | 3 hod |
Cena
Jahody zbavíme okvětních lístků a důkladně opláchneme pod tekoucí vodou...
Osušíme kuchyňským papírem a nakrájíme na tenké plátky. 4 jahody necháme bokem na ozdobení...
Vložíme do misky, přidáme část cukru a opatrně promícháme. Dáme stranou...
Vanilkový lusk podélně rozřízneme...
Neostrou hranou nože oddělíme semínka...
Mléko nalijeme do většího hrnce, přidáme vanilkový lusk a semínka a na mírném ohni přivedeme k varu, odstavíme a necháme 5 minut odpočinout...
Mezitím si oddělíme žloutky od bílků, žloutky dáme do větší mísy společně se zbylým cukrem. Šleháme elektrickým šlehačem alespoň 5-10 minut, dokud nezískáme světlý krém pěnové konzistence...
Poté přidáme přesátý škrob a rozšleháme...
Odstraníme z mléka lusk. Vajíčkový krém vlijeme do mléka...
A energicky rozšleháme...
Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme na nízkém ohni 1–2 minuty, dokud krém nezačne houstnout. Poté odstavíme z ohně...
Připravíme si pohárky: jahody ještě promícháme a položíme první vrstvu na dno pohárků...
Přidáme teplý vanilkový krém a pokračujeme tímto způsobem do vypotřebení surovin...
Jako poslední vrstvu dáme vanilkový krém, který ozdobíme jahodami, jež jsme si odložili.
Pohárky necháme při pokojové teplotě zchladnout a poté vychladíme v lednici.