Jahody s vanilkovým krémem

Ingredience pro 4 osoby

350 grJahody
500 mlČerstvé plnotučné mléko
120 grCukr krupice
30 grKukuřičný škrob
4 ksŽloutky M
1 ksVanilkový lusk

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
25 min 10 min 3 hod

Cena


1.
350 gr jahod

Jahody zbavíme okvětních lístků a důkladně opláchneme pod tekoucí vodou...

2.

Osušíme kuchyňským papírem a nakrájíme na tenké plátky. 4 jahody necháme bokem na ozdobení...

3.
20 gr cukru

Vložíme do misky, přidáme část cukru a opatrně promícháme. Dáme stranou...

4.
1 vanilkový lusk

Vanilkový lusk podélně rozřízneme...

5.

Neostrou hranou nože oddělíme semínka...

6.
500 ml mléka

Mléko nalijeme do většího hrnce, přidáme vanilkový lusk a semínka a na mírném ohni přivedeme k varu, odstavíme a necháme 5 minut odpočinout...

7.
4 žloutky
100 gr cukru

Mezitím si oddělíme žloutky od bílků, žloutky dáme do větší mísy společně se zbylým cukrem. Šleháme elektrickým šlehačem alespoň 5-10 minut, dokud nezískáme světlý krém pěnové konzistence...

8.
30 gr kukuřičného škrobu

Poté přidáme přesátý škrob a rozšleháme...

9.

Odstraníme z mléka lusk. Vajíčkový krém vlijeme do mléka... 

10.

A energicky rozšleháme...

11.

Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme na nízkém ohni 1–2 minuty, dokud krém nezačne houstnout. Poté odstavíme z ohně...

12.

Připravíme si pohárky: jahody ještě promícháme a položíme první vrstvu na dno pohárků...

13.

Přidáme teplý vanilkový krém a pokračujeme tímto způsobem do vypotřebení surovin...

14.

Jako poslední vrstvu dáme vanilkový krém, který ozdobíme jahodami, jež jsme si odložili. 

Pohárky necháme při pokojové teplotě zchladnout a poté vychladíme v lednici.