| Těsto | |
|---|---|
| 1000 ml | Čerstvé plnotučné mléko |
| 150 gr | Semolinová mouka (pšeničná krupice) |
| 50 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano) |
| 50 gr | Vejce |
| 40 gr | Žloutky |
| 10 gr | Máslo |
| 5 gr | Mořská sůl |
| špetka | Muškátový oříšek |
| Na gratinování | |
| 100 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano) |
| 80 gr | Máslo |
| Na vymazání | |
| 1 lžíce | Olivový olej extra panenský |
| 10 gr | Máslo |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 20 min | 30 min | 30 min |
Cena
1.
Do hrnce vlijeme mléko, přidáme ořech másla, špetku muškátového oříšku a sůl. Postavíme na oheň a přivedeme k varu...
2.
Jakmile mléko vře, snížíme oheň a za stálého šlehání vsypeme postupně krupici. Za stálého míchání vaříme na nízkém ohni 15-20 minut, dokud se krupice neodlepuje od stěn hrnce...
3.
Odstavíme z ohně a vmícháme vejce a žloutky, část sýru a vše důkladně promícháme...
4.
Plech o rozměru cca 25 x 35 cm vymastíme olejem...
5.
Přemístíme směs na plech a pomocí plochého nože anebo mokrých rukou ji urovnáme a uhladíme. Necháme zchladnout po dobu 30 minut...
6.
Pomocí skleničky o průměru cca 7 cm vykrajujeme kolečka. Sklenici nejprve namáčíme v teplé vodě s kapkou oleje, aby se nám noky na ni nelepily. Zbylé těsto můžeme znovu zpracovat a nadělat další noky...
7.
Pekáč vymažeme máslem (máslo můžeme dát na minutu do mikrovlny, aby změklo) a naskládáme do něj noky tak, aby se mírně překrývaly. Posypeme sýrem...
8.
Zakapeme rozpuštěným máslem...
9.
Dáme péct do dobře předehřáté statické trouby na 220 °C na 25 minut cirka, než se vytvoří křupavá krusta.
10.
Noky můžeme zapéct místo v pekáči, také v gratinovacích miskách, ve kterých je pak servírujeme. Horké misky položíme na talíře a hosty upozorníme, že jsou velmi teplé.