| 250 gr | Hladká mouka typu 00 |
|---|---|
| 125 gr | Mandle neloupané |
| 95 gr | Vejce M |
| 25 gr | Máslo |
| 175 gr | Moučkový cukr |
| 1 ks | Vanilkový cukr |
| 2 gr | Kypřicí prášek do pečiva |
| špetka | Sůl |
| Na pomazání | |
| 1 ks | Vejce S |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 25 min | 35 min | 60 min |
Cena
1.
Mandle rozprostřeme na plech a dáme na 5 minut pražit do dobře předehřáté trouby na 190°C. Poté je necháme vychladnout...
2.
Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Do větší mísy dáme vajíčka, cukr a vanilkový cukr...
3.
Šleháme na největší rychlost alespoň 10 minut, dokud těsto několikrát nezvětší svůj objem a nezíská světlou a pěnovou konzistenci...
4.
Přidáme vlažné máslo a promícháme...
5.
Mouku přesejeme společně s kypřicím práškem a špetkou soli, přidáme k těstu a dobře vše smísíme...
6.
Přidáme také opražené mandle a zapracujeme je do těsta...
7.
Těsto přemístíme na pomoučněný vál a rozkrojíme na půl...
8.
Vytvoříme 2 válečky o délce cca 30 cm...
9.
Položíme je na plech vyložený pečicím papírem...
10.
Potřeme rozkvedlaným vejcem a pečeme 20 minut v dobře předehřáté troubě na 180 °C. Vyděláme je z trouby a necháme 2 minuty odpočinout...
11.
Ještě teplé válečky svisle nakrájíme na plátky o šířce 1–1,5 cm...
12.
Nakrájené sušenky opět položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme 15–20 minut sušit v troubě na 170 °C, dokud nezískají lehce nazlátlý vzhled. Necháme vychladnout a servírujeme ke kávě, čaji anebo k sladkému vínu.