500 gr | Slepice (kapoun) |
---|---|
500 gr | Hovězí hruď |
2 lt | Voda |
1 ks | Mrkev |
1 ks | Cibule |
1 řapík | Řapíkatý celer |
1 ks | Stroužek česneku |
svazek | Petrželka |
4 ks | Černý pepř celý |
2 ks | Bobkový list |
2 ks | Hřebíček |
p.p. | Sůl |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
10 min | 2 hod | 6 hod |
Cena
Do většího hrnce nalijeme studenou vodu, vložíme do něj maso a necháme 30 minut odpočinout...
Mezitím si připravíme zeleninu. Cibuli a mrkev oloupeme, od řapíkatého celeru odřízneme konec a odstraníme listy. Vše důkladně omyjeme pod tekoucí vodou...
Hřebíček zapíchneme do cibule...
Petržel důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Stonky odstraníme...
Zeleninu společně s kořením a lžičkou soli přidáme k masu...
Poté na mírném ohni přivedeme k varu. Pomocí odpěňovačky důkladně odstraňujeme pěnu a nečistoty, které se tvoří na povrchu. Vývar necháme bublat pod pokličkou na velmi nízkém ohni alespoň 2–3 hodiny. Těsně před koncem dosolíme podle chuti...
Jakmile je vývar uvařený, maso vyděláme a dáme stranou...
Vývar přefiltrujeme přes jemné sítko a necháme vychladnout nejprve při pokojové teplotě a poté v lednici...
Pomocí odpěňovačky odstraníme tuk všechen, anebo jen jeho část, podle toho, jak chceme mít vývar mastný...
Náš vývar je hotový. Maso z vývaru můžeme podávat k jídlu, doplněné například zelenou omáčkou anebo jej můžeme namlít a udělat sekanou anebo karbanátky.