| 500 gr | Slepice (kapoun) |
|---|---|
| 500 gr | Hovězí hruď |
| 2 lt | Voda |
| 1 ks | Mrkev |
| 1 ks | Cibule |
| 1 řapík | Řapíkatý celer |
| 1 ks | Stroužek česneku |
| svazek | Petrželka |
| 4 ks | Černý pepř celý |
| 2 ks | Bobkový list |
| 2 ks | Hřebíček |
| p.p. | Sůl |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 10 min | 2 hod | 6 hod |
Cena
1.
Do většího hrnce nalijeme studenou vodu, vložíme do něj maso a necháme 30 minut odpočinout...
2.
Mezitím si připravíme zeleninu. Cibuli a mrkev oloupeme, od řapíkatého celeru odřízneme konec a odstraníme listy. Vše důkladně omyjeme pod tekoucí vodou...
3.
Hřebíček zapíchneme do cibule...
4.
Petržel důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Stonky odstraníme...
5.
Zeleninu společně s kořením a lžičkou soli přidáme k masu...
6.
Poté na mírném ohni přivedeme k varu. Pomocí odpěňovačky důkladně odstraňujeme pěnu a nečistoty, které se tvoří na povrchu. Vývar necháme bublat pod pokličkou na velmi nízkém ohni alespoň 2–3 hodiny. Těsně před koncem dosolíme podle chuti...
7.
Jakmile je vývar uvařený, maso vyděláme a dáme stranou...
8.
Vývar přefiltrujeme přes jemné sítko a necháme vychladnout nejprve při pokojové teplotě a poté v lednici...
9.
Pomocí odpěňovačky odstraníme tuk všechen, anebo jen jeho část, podle toho, jak chceme mít vývar mastný...
10.
Náš vývar je hotový. Maso z vývaru můžeme podávat k jídlu, doplněné například zelenou omáčkou anebo jej můžeme namlít a udělat sekanou anebo karbanátky.