Cukrářský krém

Ingredience pro 4 osoby

6 ksŽloutky M
500 mlČerstvé plnotučné mléko
150 grCukr krupice
25 grKukuřičný škrob
25 grRýžový škrob jemný
1 ksVanilkový lusk

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 10 min 3 hod

Cena


1.
500 ml čerstvého plnotučného mléka

Mléko nalijeme do většího hrnce...

2.
1 vanilkový lusk

Vanilkový lusk podélně rozřízneme...

3.

Neostrou hranou nože oddělíme semínka...

4.

Lusk i semínka přidáme do mléka a na mírném ohni přivedeme k varu. Poté mléko odstavíme a necháme 5 minut odpočinout...

5.
6 žloutků M
150 gr cukru


Mezitím si oddělíme žloutky od bílků, bílky nepotřebujeme. Žloutky dáme  do větší mísy a přidáme cukr...

6.

Metličkou rozmícháme...

7.
25 gr kukuřičného škrobu
25 gr rýžového škrobu

Přidáme přesátý škrob a rozmícháme...

8.

Přilijeme přefiltrované mléko a metličkou energicky rozmícháme...

9.

Krém vlijeme zpět do hrnce a za stálého míchání vaříme na nízkém ohni do zhoustnutí...

10.

Poté krém přemístíme do mísy a na dotek překryjeme potravinovou folií, což zabrání, aby se na krému utvořila krusta. Necháme zchladnout nejprve při pokojové teplotě a poté v lednici...

11.

Abychom urychlili chladnutí, můžeme krém rozprostřít na plech. Překryjeme na dotek potravinářskou folií... 

12.

Vychladnutý krém můžeme uhladit pomocí ponorného mixéru. Hotový krém uchováme v lednici v dobře uzavřené nádobě 2-3 dny.