6 ks | Žloutky M |
---|---|
500 ml | Čerstvé plnotučné mléko |
150 gr | Cukr krupice |
25 gr | Kukuřičný škrob |
25 gr | Rýžový škrob jemný |
1 ks | Vanilkový lusk |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
15 min | 10 min | 3 hod |
Cena
Mléko nalijeme do většího hrnce...
Vanilkový lusk podélně rozřízneme...
Neostrou hranou nože oddělíme semínka...
Lusk i semínka přidáme do mléka a na mírném ohni přivedeme k varu. Poté mléko odstavíme a necháme 5 minut odpočinout...
Mezitím si oddělíme žloutky od bílků, bílky nepotřebujeme. Žloutky dáme do větší mísy a přidáme cukr...
Metličkou rozmícháme...
Přidáme přesátý škrob a rozmícháme...
Přilijeme přefiltrované mléko a metličkou energicky rozmícháme...
Krém vlijeme zpět do hrnce a za stálého míchání vaříme na nízkém ohni do zhoustnutí...
Poté krém přemístíme do mísy a na dotek překryjeme potravinovou folií, což zabrání, aby se na krému utvořila krusta. Necháme zchladnout nejprve při pokojové teplotě a poté v lednici...
Abychom urychlili chladnutí,
můžeme krém rozprostřít na plech. Překryjeme na dotek potravinářskou folií...
Vychladnutý krém můžeme uhladit pomocí ponorného mixéru. Hotový krém uchováme v lednici v dobře uzavřené nádobě 2-3 dny.