| 6 ks | Žloutky M |
|---|---|
| 500 ml | Čerstvé plnotučné mléko |
| 150 gr | Cukr krupice |
| 25 gr | Kukuřičný škrob |
| 25 gr | Rýžový škrob jemný |
| 1 ks | Vanilkový lusk |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 15 min | 10 min | 3 hod |
Cena
1.
Mléko nalijeme do většího hrnce...
2.
Vanilkový lusk podélně rozřízneme...
3.
Neostrou hranou nože oddělíme semínka...
4.
Lusk i semínka přidáme do mléka a na mírném ohni přivedeme k varu. Poté mléko odstavíme a necháme 5 minut odpočinout...
5.
Mezitím si oddělíme žloutky od bílků, bílky nepotřebujeme. Žloutky dáme do větší mísy a přidáme cukr...
6.
Metličkou rozmícháme...
7.
Přidáme přesátý škrob a rozmícháme...
8.
Přilijeme přefiltrované mléko a metličkou energicky rozmícháme...
9.
Krém vlijeme zpět do hrnce a za stálého míchání vaříme na nízkém ohni do zhoustnutí...
10.
Poté krém přemístíme do mísy a na dotek překryjeme potravinovou folií, což zabrání, aby se na krému utvořila krusta. Necháme zchladnout nejprve při pokojové teplotě a poté v lednici...
11.
Abychom urychlili chladnutí,
můžeme krém rozprostřít na plech. Překryjeme na dotek potravinářskou folií...
12.
Vychladnutý krém můžeme uhladit pomocí ponorného mixéru. Hotový krém uchováme v lednici v dobře uzavřené nádobě 2-3 dny.