Cukrářský krém | |
---|---|
500 ml | Čerstvé plnotučné mléko |
150 gr | Cukr krupice |
6 ks | Žloutky M |
1 ks | Vanilkový lusk |
50 gr | Kukuřičný škrob |
Máslové těsto | |
250 gr | Hladká mouka typu 00 |
100 gr | Moučkový cukr |
125 gr | Máslo |
36 gr | Žloutky |
1 kapka | Vanilkové aroma |
špetka | Sůl |
Pro ozdobení | |
1 ks | Dortové želé |
2 ks | Kiwi |
200 gr | Jahody |
100 gr | Maliny |
100 gr | Borůvky |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
60 min | 35 min | 6 hod |
Cena
Nejprve si pro naši crostatu připravíme cukrářský krém (crema pasticciera), který vyžaduje delší čas k zchladnutí. Detailní postup naleznete zde...
Mezitím, co nám krém chladne, pokračujeme v přípravě máslové těsta (pasta frolla) z výše uvedených ingrediencí , recept naleznete zde...
Bochánek položíme na pečicí papír a rozválíme na těsto o něco větší než je forma na pečení. S těstem pracujeme co možno nejrychleji...
Nízkou formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme moukou anebo pečeme přímo na pečicím papíru...
Těsto urovnáme do formy a okraje zarovnáme válečkem. Těsto je velmi křehké a proto je třeba při jeho přemisťování postupovat velmi opatrně...
Boky crostaty vytvarujeme podle formy...
Zbylé těsto můžeme znovu zpracovat a vytvořit pár sušenek...
Vidličkou propícháme dno těsta...
Aby se během pečení neutvořily na těstě bubliny, překrývá se pečicím papírem a zatěžkává fazolemi anebo těstovinami...
Pečeme v dobře předehřáté troubě 20 minut na 180 °C; kontrolujeme, aby nám těsto příliš nezhnědlo. Crostatu vytáhneme z trouby a necháme ve formě úplně vychladnout...
Mezitím si omyjeme ovoce a opatrně jej osušíme kuchyňským papírem...
Vybereme jahody stejné velikosti a nakrájíme je na plátky...
Kiwi oloupeme a nakrájíme na kolečka...
Jakmile je crostata vychladlá, pomocí cukrářského pytlíku ji naplníme krémem...
Na krém pak poklademe ovoce podle vlastní fantazie. Začínáme vždy vnějším krajem...
Nakonec si připravíme želatinu, při její přípravě se držíme pokynů výrobce...
Uvařenou želatinu necháme 2 minuty zchladnout a pomocí štětečku přetřeme ovoce...
Můžeme použít také lžíci.
Necháme crostatu 2 hodiny vychladnout v lednici.