Ovocná crostata

Ingredience pro 8 osob

Cukrářský krém
500 mlČerstvé plnotučné mléko
150 grCukr krupice
6 ksŽloutky M
1 ksVanilkový lusk
50 grKukuřičný škrob
Máslové těsto
250 grHladká mouka typu 00
100 grMoučkový cukr
125 grMáslo
36 grŽloutky
1 kapkaVanilkové aroma
špetkaSůl
Pro ozdobení
1 ksDortové želé
2 ksKiwi
200 grJahody
100 grMaliny
100 grBorůvky

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
60 min 35 min 6 hod

Cena


1.
150 gr cukru krupice
6 žloutků M
1 vanilkový lusk
50 gr kukuřičného škrobu
500 ml mléka

Nejprve si pro naši crostatu připravíme cukrářský krém (crema pasticciera), který vyžaduje delší čas k zchladnutí. Detailní postup naleznete zde...

2.
250 gr hladké mouky 00
100 gr moučkového cukru
36 gr žloutků (cca 2 žloutky M)
125 gr másla
kapka vanilkového aroma
špetka soli

Mezitím, co nám krém chladne, pokračujeme v přípravě máslové těsta (pasta frolla) z výše uvedených ingrediencí , recept naleznete zde...

3.

Bochánek položíme na pečicí papír a rozválíme na těsto o něco větší než je forma na pečení. S těstem pracujeme co možno nejrychleji...

4.

Nízkou formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme moukou anebo pečeme přímo na pečicím papíru...

5.

Těsto urovnáme do formy a okraje zarovnáme válečkem. Těsto je velmi křehké a proto je třeba při jeho přemisťování postupovat velmi opatrně...

6.

Boky crostaty vytvarujeme podle formy... 

7.

Zbylé těsto můžeme znovu zpracovat a vytvořit pár sušenek...

8.

Vidličkou propícháme dno těsta...

9.

Aby se během pečení neutvořily na těstě bubliny, překrývá se pečicím papírem a zatěžkává fazolemi anebo těstovinami...

10.

Pečeme v dobře předehřáté troubě 20 minut na 180 °C; kontrolujeme, aby nám těsto příliš nezhnědlo. Crostatu vytáhneme z trouby a necháme ve formě úplně vychladnout...

11.
100 gr borůvek
100 gr malin
200 gr jahod

Mezitím si omyjeme ovoce a opatrně jej osušíme kuchyňským papírem...

12.

Vybereme jahody stejné velikosti a nakrájíme je na plátky...

13.
2 kiwi

Kiwi oloupeme a nakrájíme na kolečka...

14.

Jakmile je crostata vychladlá, pomocí cukrářského pytlíku ji naplníme krémem...

15.

Na krém pak poklademe ovoce podle vlastní fantazie. Začínáme vždy vnějším krajem...

16.
1 sáček dortového želé

Nakonec si připravíme želatinu, při její přípravě se držíme pokynů výrobce...

17.

Uvařenou želatinu necháme 2 minuty zchladnout a pomocí štětečku přetřeme ovoce...

18.

Můžeme použít také lžíci. 

Necháme crostatu 2 hodiny vychladnout v lednici.