320 gr | Těstoviny |
---|---|
600 gr | Lilek |
600 gr | Loupaná rajčata (Pomodori pelati) |
60 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano) |
4 lžíce | Olivový olej extra panenský |
1 ks | Stroužek česneku |
4 lístky | Čerstvá bazalka |
p.p. | Sůl |
p.p. | Hrubá sůl (dobrovolná) |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
15 min | 30 min | 0 min |
Cena
Lilky zbavíme slupky a odřízneme konce...
Oloupané lilky nakrájíme na podélné plátky asi 0,5 cm silné...
Dobrovolný krok: Lilky vložíme do síta a plátek za plátkem posypeme hrubou solí...
Dobrovolný krok: Přikryjeme talířem a zatěžkáme. Necháme lilky odležet alespoň 1 hodinu, aby uvolnily tekutinu. Poté plátky důkladně opláchneme od soli a osušíme kuchyňským papírem...
Grilovací pánev dobře rozehřejeme a lilek ogrilujeme z obou stran (nejlepší je elektrický sendvičovač, který opeče lilek hned z obou stran a ušetří nám tím čas)...
Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku: česnek oloupeme a prolisujeme. Ve vhodném hrnci anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme česnek a na mírném ohni ho minutu restujeme...
Přidáme rajčata a vaříme na mírném ohni, dokud se rajčata nerozvaří a omáčka nezhoustne. Omáčka by neměla být ani příliš tekutá ani příliš suchá...
Hotovou omáčku odstavíme z ohně a přidáme bazalku naškubanou prsty...
Nyní si připravíme těstoviny: ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, vsypeme těstoviny, zamícháme a uvaříme al dente. Postupujeme podle návodu výrobce...
Lilky nakrájíme na nudličky (pár plátků necháme stranou na ozdobení) a přidáme k rajčatové omáčce. Pár minut povaříme, aby se chutě dobře propojily. Dosolíme podle chuti...
Uvařené těstoviny scedíme, přidáme k omáčce a promícháme...
Posypeme strouhaným sýrem, ozdobíme plátkem grilovaného lilku a ihned podáváme.