Těstoviny Alla Norma (light)

Ingredience pro 4 osoby

320 grTěstoviny
600 grLilek
600 grLoupaná rajčata (Pomodori pelati)
60 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
4 lžíceOlivový olej extra panenský
1 ksStroužek česneku
4 lístkyČerstvá bazalka
p.p.Sůl
p.p.Hrubá sůl (dobrovolná)

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 30 min 0 min

Cena


1.
600 gr lilků

Lilky zbavíme slupky a odřízneme konce...

2.

Oloupané lilky nakrájíme na podélné plátky asi 0,5 cm silné...

3.
Hrubá sůl podle potřeby

Dobrovolný krok: Lilky vložíme do síta a plátek za plátkem posypeme hrubou solí... 

4.

Dobrovolný krok: Přikryjeme talířem a zatěžkáme. Necháme lilky odležet alespoň 1 hodinu, aby uvolnily tekutinu. Poté  plátky důkladně opláchneme od soli a osušíme kuchyňským papírem...

5.

Grilovací pánev dobře rozehřejeme a lilek ogrilujeme z obou stran (nejlepší je elektrický sendvičovač, který opeče lilek hned z obou stran a ušetří nám tím čas)...

6.
1 stroužek česneku
4 lžíce oleje

Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku: česnek oloupeme a prolisujeme. Ve vhodném hrnci anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme česnek a na mírném ohni ho minutu restujeme...

7.
600 gr loupaných rajčat

Přidáme rajčata a vaříme na mírném ohni, dokud se rajčata nerozvaří a omáčka nezhoustne.  Omáčka by neměla být ani příliš tekutá ani příliš suchá... 

8.
4 lístky bazalky

Hotovou omáčku odstavíme z ohně a přidáme bazalku naškubanou prsty...

9.
320 gr těstovin
sůl

Nyní si připravíme těstoviny: ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, vsypeme těstoviny, zamícháme a uvaříme al dente. Postupujeme podle návodu výrobce...

10.
sůl

Lilky nakrájíme na nudličky (pár plátků necháme stranou na ozdobení) a přidáme k rajčatové omáčce. Pár minut povaříme, aby se chutě dobře propojily. Dosolíme podle chuti...

11.

Uvařené těstoviny scedíme, přidáme k omáčce a promícháme... 

12.
60 gr sýru

Posypeme strouhaným sýrem, ozdobíme plátkem grilovaného lilku a ihned podáváme.