500 gr | Hovězí hruď |
---|---|
500 gr | Hovězí kosti |
1 řapík | Řapíkatý celer |
1 ks | Mrkev |
1 ks | Cibule |
2 lt | Voda |
4 ks | Černý pepř celý |
2 ks | Hřebíček |
1 ks | Bobkový list |
p.p. | Sůl |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
10 min | 2 hod | 6 hod |
Cena
Nejprve si připravíme zeleninu. Cibuli a mrkev oloupeme, od řapíkatého celeru odřízneme konec a odstraníme listy. Vše důkladně omyjeme pod tekoucí vodou...
Do cibule zapíchneme hřebíčky...
Do většího hrnce nalijeme studenou vodu, vložíme do něj maso, zeleninu, koření a lžičku soli a poté na mírném ohni přivedeme k varu...
Pomocí odpěňovačky důkladně odstraňujeme pěnu a nečistoty, které se tvoří na povrchu. Vývar necháme bublat pod pokličkou na velmi nízkém ohni nejméně 2 hodiny. Těsně před koncem dosolíme podle chuti...
Vývar přefiltrujeme přes jemné sítko a necháme vychladnout nejprve při pokojové teplotě a poté v lednici...
Pomocí odpěňovačky odstraníme tuk všechen, anebo jen jeho část, podle toho, jak chceme mít vývar mastný.
Maso z vývaru můžeme podávat k jídlu, doplněné například zelenou omáčkou, anebo jej můžeme namlít a udělat sekanou či karbanátky.