Hovězí vývar

Ingredience pro 4 osoby

500 grHovězí hruď
500 grHovězí kosti
1 řapíkŘapíkatý celer
1 ksMrkev
1 ksCibule
2 ltVoda
4 ksČerný pepř celý
2 ksHřebíček
1 ksBobkový list
p.p.Sůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 2 hod 6 hod

Cena


1.
1 cibule
1 mrkev
1 řapík celeru

Nejprve si připravíme zeleninu. Cibuli a mrkev oloupeme, od řapíkatého celeru odřízneme konec a odstraníme listy. Vše důkladně omyjeme pod tekoucí vodou...

2.
2 hřebíčky

Do cibule zapíchneme hřebíčky...

3.
500 gr hovězích kostí
500 gr hovězí hrudi
lžička soli
2 lt studené vody
1 bobkový list
4 kuličky pepře

Do většího hrnce nalijeme studenou vodu, vložíme do něj maso, zeleninu, koření a lžičku soli a poté na mírném ohni přivedeme k varu...

4.
sůl

Pomocí odpěňovačky důkladně odstraňujeme pěnu a nečistoty, které se tvoří na povrchu. Vývar necháme bublat pod pokličkou na velmi nízkém ohni nejméně 2 hodiny. Těsně před koncem dosolíme podle chuti...

5.

Vývar přefiltrujeme přes jemné sítko a necháme vychladnout nejprve při pokojové teplotě a poté v lednici...

6.

Pomocí odpěňovačky odstraníme tuk všechen, anebo jen jeho část, podle toho, jak chceme mít vývar mastný.

Maso z vývaru můžeme podávat k jídlu, doplněné například zelenou omáčkouanebo jej můžeme namlít a udělat sekanou či karbanátky.