| 2 ks | Mořský vlk čerstvý 500 gr |
|---|---|
| 10 gr | Máslo |
| 2 lžíce | Olivový olej extra panenský |
| 0,5 ks | Citrón |
| svazek | Petrželka |
| 8 snítek | Tymián |
| 3 ks | Stroužek česneku |
| p.p. | Sůl |
| špetka | Čerstvě mletý pepř |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 20 min | 25 min | 5 min |
Cena
1.
Nejprve si očistíme rybu: nůžkami prořízneme břicho až k hlavě a odstraníme veškeré vnitřnosti...
2.
Nůžkami odstřihneme ploutve...
3.
Rybu pevně uchopíme za ocas a nožem anebo škrabkou na šupiny energicky škrábeme „proti srsti“, abychom odstranili šupiny. Šupiny se hodně rozlétávají, a proto je lepší provádět tuto operaci nad dřezem...
4.
Rybu důkladně umyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem...
5.
Petržel a tymián opláchneme a osušíme. Polovinu potrželky nasekáme nadrobno. Lístky tymiánu oddělíme od stonků...
6.
Česnek oloupeme a jeden stroužek zamáčkneme nožem...
7.
Zbylé stroužky nakrájíme na tenké plátky...
8.
Půlku citrónu rozřízneme na půl a nakrájíme na tenké plátky...
9.
Rozložíme si dostatečně velký kus pečicího papíru, který zakapeme olejem a posypeme poloviční dávkou bylinek, včetně pár plátků citrónu...
10.
Na takto připravené lůžko položíme rybu, uvnitř ji osolíme a opepříme, naplníme ji ořechem másla, citrónem, stlačeným česnekem a celou petrželkou...
11.
Hřbet posypeme zbytkem bylinek a zakapeme olejem...
12.
Uchopíme dvě strany pečicího papíru a „cartoccio“ uzavřeme...
13.
Srolujeme také konce, položíme na plech a pečeme ve statické troubě 25 minut na 200 °C...
14.
"Cartoccio" je možné zabalit ještě do alobalu, ale není to nutné...
15.
Jakmile je ryba upečená, vytáhneme ji z trouby, necháme 5 minut zchladnout a „cartoccio“ rozbalíme...
16.
Opatrně odstraníme kůži z jedné strany...
17.
Filet můžeme rozdělit napůl, aby se nám lépe přenášel na talíř...
18.
Filety podebereme těsně nad hlavní kostí a přemístíme na talíř...
19.
Odstraníme hlavní kost...
20.
Oddělíme i boční kosti...
21.
Odstraníme bylinkovou náplň, hnědou blánu, spodní kůži, ostatní viditelné kosti a urovnáme na talíř...
22.
Nakonec můžeme filety zakapat olejem a ihned podáváme s citrónem.
Jako vhodnou přílohu můžeme servírovat brambory, vařenou zeleninu anebo čerstvý salát.