1 kg | Brambory (varný typ C) |
---|---|
300 gr | Hladká mouka typu 00 |
1 ks | Vejce M |
5 gr | Sůl |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
20 min | 30 min | 0 min |
Cena
Přípravu našich bramborových noků začneme tím, že si důkladně umyjeme brambory a i se slupkou je uvaříme v osolené vodě do změknutí...
Brambory necháme vychladnout, tolik kolik stačí, abychom je mohli oloupat. Velmi důležité je, brambory prolisovat anebo jemně nastrouhat ještě zatepla...
Poté je rozprostřeme na plech a necháme kompletně vychladnout...
Brambory přemístíme na pracovní desku anebo na vál. Uprostřed vytvoříme důlek, do kterého přidáme vejce, mouku a sůl. Jemně vše smícháme dohromady...
Propracujeme těsto: dlaní těsto točíme a jemně stlačujeme směrem od sebe. Pokračujeme 8–10 minut, dokud nezískáme hladký, elastický a jednotvárný bochánek...
Očistíme vál a ruce. Hotové těsto rozdělíme na několik částí...
Na pomoučněném vále jemným tlakem vyválíme každou část na dlouhý váleček...
Z válečků pak krájíme malé noky dlouhé 2 cm...
Typický vroubkovaný tvar získáme díky speciální pomůcce, kterou vidíte na fotce. Tvarování noků slouží k tomu, aby v sobě lépe "uvěznily" omáčku...
Noky můžeme vytvarovat i pomocí vidličky: Nok jemně stlačíme palcem...
A směrem dolů jej necháme sklouznout po vidličce…
Tvarujeme také jen palcem: Nok jemně zmáčkneme a směrem k sobě jej navineme na prst...
Nok se nám navine na prst a vytvoří prohloubeninu...
Skvělou pomůckou je také struhadlo...
Získáme takovýto tvar...
Další možná varianta...
Noky pokládáme na pomoučněný vál, vzdálené od sebe a v jedné vrstvě...
Vaříme ve vroucí osolené vodě tak dlouho, dokud nevyplavou na hladinu. Pokud si při vaření hezky udržely formu, těsto je perfektní. Scedíme pomocí odpěňovačky, ochutíme a ihned podáváme.