Bramborové noky

Ingredience pro 4 osoby

1 kgBrambory (varný typ C)
300 grHladká mouka typu 00
1 ksVejce M
5 grSůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 30 min 0 min

Cena


1.
1 kg moučných brambor

Přípravu našich bramborových noků začneme tím, že si důkladně umyjeme brambory a i se slupkou je uvaříme v osolené vodě do změknutí...

2.

Brambory necháme vychladnout, tolik kolik stačí, abychom je mohli oloupat. Velmi důležité je, brambory prolisovat anebo jemně nastrouhat ještě zatepla... 

3.

Poté je rozprostřeme na plech a necháme kompletně vychladnout...

4.
300 gr hladké mouky
1 vejce
lžička soli

Brambory přemístíme na pracovní desku anebo na vál. Uprostřed vytvoříme důlek, do kterého přidáme vejce, mouku a sůl. Jemně vše smícháme dohromady...

5.

Propracujeme těsto: dlaní těsto točíme a jemně stlačujeme směrem od sebe. Pokračujeme 8–10 minut, dokud nezískáme hladký, elastický a jednotvárný bochánek...

6.

Očistíme vál a ruce. Hotové těsto rozdělíme na několik částí...

7.

Na pomoučněném vále jemným tlakem vyválíme každou část na dlouhý váleček...

8.

Z válečků pak krájíme malé noky dlouhé 2 cm...

9.

Typický vroubkovaný tvar získáme díky speciální pomůcce, kterou vidíte na fotce. Tvarování noků slouží k tomu, aby v sobě lépe "uvěznily" omáčku... 

10.

Noky můžeme vytvarovat i pomocí vidličky: Nok jemně stlačíme palcem... 

11.

A směrem dolů jej necháme sklouznout po vidličce…

12.

Tvarujeme  také jen palcem: Nok jemně zmáčkneme a směrem k sobě jej navineme na prst...

13.

Nok se nám navine na prst a vytvoří prohloubeninu...

14.

Skvělou pomůckou je také struhadlo... 

15.

Získáme takovýto tvar...

16.

Další možná varianta...

17.

Noky pokládáme na pomoučněný vál, vzdálené od sebe a v jedné vrstvě...

18.

Vaříme ve vroucí osolené vodě tak dlouho, dokud nevyplavou na hladinu. Pokud si při vaření hezky udržely formu, těsto je perfektní. Scedíme pomocí odpěňovačky, ochutíme a ihned podáváme.