Těsto | |
---|---|
100 gr | Polohrubá mouka výběrová |
25 gr | Bramborový škrob jemný |
125 gr | Cukr krupice |
150 gr | Bílky |
100 gr | Žloutky |
Na vymazání plechu | |
10 gr | Máslo |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
20 min | 6 min | 1 hod |
Cena
Oddělíme opatrně bílky a žloutky. Bílky vložíme do větší mísy, přidáme cukr a ušleháme do tuhého sněhu...
Žloutky vidličkou rozkvedláme a pramínkem je přišleháme ke sněhu...
Uchopíme pečicí papír a z výšky necháme padat mouku do těsta. Stěrkou, pohybem zespodu nahoru, mouku jemně vmícháme k vajíčkám. Těsto mícháme krátce, dobu nezbytně nutnou ke vmíchání mouky. Cílem je, aby si těsto udrželo a nabralo co možno nejvíce vzduchu...
Hotové těsto vylijeme na plech a opatrně ho zarovnáme. Pečeme v dobře předehřáté statické troubě na 240 °C po dobu 4-5 minut. Troubu během pečení neotvíráme, aby z těsta neunikla precizní vlhkost. Těsto kontrolujeme a dbáme na zkušenost s vlastní troubou. Hotové těsto získá nazlátlé zabarvení a boky se začnou odlepovat od kraje plechu. Pomocí dřevěné špejle anebo párátka můžeme zkusit, zdali je těsto upečené. Špejle musí zůstat suchá. Těsta se můžeme také dotknout, dobře upečené těsto se nelepí...
Pokud budeme z těsta připravovat roládu, postupujeme následujícím způsobem, aby těsto zůstalo elastické a kompaktní při rolování: Horké těsto přemístíme ihned, i s pečicím papírem, na pracovní desku. Překryjeme listem pečicího papíru...
Papír překryjeme navlhčenou utěrkou...
Těsto srolujeme i s mokrou útěrkou a necháme 10 sekund navlhnout...
Těsto rozvineme, odstraníme utěrku a pečicí papíry a necháme na mřížce vychladnout...
Nyní je naše piškotové těsto připraveno.