| Těsto | |
|---|---|
| 200 gr | Hladká mouka typu 00 |
| 100 gr | Máslo |
| 75 ml | Ledová voda |
| špetka | Sůl |
| Náplň | |
| 200 gr | Cukr krupice |
| 8 ks | Jablka Golden středně velká |
| 75 gr | Máslo |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 30 min | 40 min | 1 hod |
Cena
1.
Přípravu našeho koláče začneme realizací křehkého těsta: do mixéru vsypeme mouku, přidáme studené máslo z lednice nakrájené na malé kousky a špetku soli...
2.
Krátce rozmixujeme, dokud nezískáme směs pískové konzistence...
3.
Směs vsypeme do mísy, anebo na vál a přidáme ledovou vodu...
4.
Rychle, aby máslo příliš nezměklo, vypracujeme hladké těsto...
5.
Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme na 40 minut odležet do lednice. Chceme-li urychlit čas, můžeme dát těsto na 20 minut do mrazáku...
6.
Mezitím si připravíme náplň: jablka omyjeme, oloupeme, rozkrojíme na čtvrtky a odstraníme jádřince...
7.
Na přípravu tarte Tatin potřebujeme pánev, která má nepřilnavý povrch a je vhodná jak pro vaření na plotně, tak na pečení v troubě. Symboly nalezneme většinou na dně pánve. Nejprve dáme do pánve máslo nakrájené na kousky, na něj vsypeme 2/3 cukru...
8.
Naskládáme první vrstvu jablek tak, aby byly hřbetem dolů...
9.
Posypeme zbývajícím cukrem...
10.
Pokračujeme další vrstvou jablek, tentokrát hřbetem nahoru. Pánev dáme na plotnu a na středně velkém ohni necháme zkaramelizovat dozlatova asi 20 minut. Pravidelně, špičkou nože, kontrolujeme karamel, aby se nespálil, měl by mít světlou barvu. Zkaramelizovaná jablka odstavíme z ohně a necháme lehce vychladnout...
11.
Mezitím si z těsta na pomoučeném vále vyválíme plát, o trochu větší než je průměr pánve...
12.
Těsto položíme na jablka a okraje zastrčíme dovnitř formy, jako kdybychom chtěli jablka podebrat zespod. Poté těsto na několika místech propíchneme špejlí nebo vidličkou. V dobře předehřáté troubě pečeme 15 minut na 220 °C, poté zmírníme na 180 °C a pečeme dalších 15 minut...
13.
Hotový koláč vyjmeme z trouby, položíme na něj talíř větší než pánev a rychlým pohybem koláč překlopíme na talíř...
14.
Dáváme si velký pozor, abychom se při překlápění nespálili horkou šťávou z jablek. Necháme koláč vychladnout a servírujeme.