Slávky v rajčatové omáčce po tarentsku

Ingredience pro 4 osoby

Ingredience pro 2-4 osoby
1000 grČerstvé slávky
400 grKrájená rajčata (polpa di pomodoro)
3 lžíceOlivový olej extra panenský
1 ksStroužek česneku
svazekPetrželka
1 ksSušená pálivá feferonka (dobrovolná)
špetkaMořská sůl
p.p.Čerstvě mletý pepř

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
35 min 25 min 0 min

Cena


1.
1000 g slávek

Pod tekoucí vodou vydrhneme slávky tvrdým nebo ocelovým kartáčkem, abychom zbavili měkkýše nečistot a písku...

2.

Odstraníme „vousky“ (byssus) – tvrdé a dřevnaté vlákno, které vyčuhuje ze škeble: vlákno pevně uchopíme a silou ho vytrhneme...

3.

Neostrou hranou nožíku oškrábeme všechny usazeniny, které se na mušli utvořily, především ty, které mají bílo-šedou barvu...

4.

Odstraníme všechny prasklé a otevřené mušle! Pokud jsou slávky jemně pootevřené, jemně do nich klepneme prsty – pokud se uzavřou, můžeme je použít, v opačném případě je vyhodíme, protože to znamená, že měkkýš uvnitř je mrtvý...

5.

Pokud slávky nebudeme vařit ihned, můžeme je dát do misky, zalít studenou vodou a dát do lednice na maximálně 8 hodin...

6.
400 g krájených rajčat (polpa di pomodoro)
1 stroužek česneku
1 feferonka (dobrovolná)
2 lžíce oleje

Připravíme si omáčku: Do objemné pánve (wok) nebo do hrnce dáme olej, prolisovaný česnek, eventuálně celou feferonku a na mírném ohni půl minuty restujeme. Přidáme krájená rajčata a na mírném ohni je 10 minut povaříme. Můžeme přidat lžičku cukru, pokud jsou rajčata příliš kyselá. Nepřidáváme sůl. Feferonku odstraníme...

7.

Mezitím uvaříme také slávky: Vložíme je do objemné pánve (jakmile se otevřou, zdvojnásobí svůj objem) a překryjeme je pokličkou...

8.

Na prudkém ohni je vaříme 4 až 5 minut, dokud se neotevřou. Není třeba je míchat, pouze občas energicky zatřeseme pánví. Odstraníme mušle, které se neotevřely...

9.

Šťávu ze slávek scedíme do misky...

10.

Šťávu přidáme k rajčatové omáčce... 

Pokud si všimnete, že je ve šťávě písek, můžete jej přefiltrovat přes jemné plátno nebo nechat písek usadit na dně předtím, než šťávu přilijete k omáčce.

11.
čerstvě mletý pepř podle chuti
sůl podle potřeby

Omáčku povaříme tak dlouho, dokud nedosáhneme požadované hustoty, to záleží na osobní chuti. Hotovou omáčku dochutíme čerstvě mletým pepřem a solí (soli většinou není třeba, šťáva ze slávek je již výrazně slaná)...

12.
sekaná petrželka

Do hotové omáčky přimícháme slávky a necháme na ohni ještě minutu. Štědře posypeme sekanou petrželkou, zakapeme olivovým olejem a podáváme ihned s orestovaným chlebem.