Ingredience pro 2-4 osoby | |
---|---|
1000 gr | Čerstvé slávky |
400 gr | Krájená rajčata (polpa di pomodoro) |
3 lžíce | Olivový olej extra panenský |
1 ks | Stroužek česneku |
svazek | Petrželka |
1 ks | Sušená pálivá feferonka (dobrovolná) |
špetka | Mořská sůl |
p.p. | Čerstvě mletý pepř |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
35 min | 25 min | 0 min |
Cena
Pod tekoucí vodou vydrhneme slávky tvrdým nebo ocelovým kartáčkem, abychom zbavili měkkýše nečistot a písku...
Odstraníme „vousky“ (byssus) – tvrdé a dřevnaté vlákno, které vyčuhuje ze škeble: vlákno pevně uchopíme a silou ho vytrhneme...
Neostrou hranou nožíku oškrábeme všechny usazeniny, které se na mušli utvořily, především ty, které mají bílo-šedou barvu...
Odstraníme všechny prasklé a otevřené mušle! Pokud jsou slávky jemně pootevřené, jemně do nich klepneme prsty – pokud se uzavřou, můžeme je použít, v opačném případě je vyhodíme, protože to znamená, že měkkýš uvnitř je mrtvý...
Pokud slávky nebudeme vařit ihned, můžeme je dát do misky, zalít studenou vodou a dát do lednice na maximálně 8 hodin...
Připravíme si omáčku: Do objemné pánve (wok) nebo do hrnce dáme olej, prolisovaný česnek, eventuálně celou feferonku a na mírném ohni půl minuty restujeme. Přidáme krájená rajčata a na mírném ohni je 10 minut povaříme. Můžeme přidat lžičku cukru, pokud jsou rajčata příliš kyselá. Nepřidáváme sůl. Feferonku odstraníme...
Mezitím uvaříme také slávky: Vložíme je do objemné pánve (jakmile se otevřou, zdvojnásobí svůj objem) a překryjeme je pokličkou...
Na prudkém ohni je vaříme 4 až 5 minut, dokud se neotevřou. Není třeba je míchat, pouze občas energicky zatřeseme pánví. Odstraníme mušle, které se neotevřely...
Šťávu ze slávek scedíme do misky...
Šťávu přidáme k rajčatové omáčce...
Pokud si všimnete, že je ve šťávě písek, můžete jej přefiltrovat přes jemné plátno nebo nechat písek usadit na dně předtím, než šťávu přilijete k omáčce.
Omáčku povaříme tak dlouho, dokud nedosáhneme požadované hustoty, to záleží na osobní chuti. Hotovou omáčku dochutíme čerstvě mletým pepřem a solí (soli většinou není třeba, šťáva ze slávek je již výrazně slaná)...
Do hotové omáčky přimícháme slávky a necháme na ohni ještě minutu. Štědře posypeme sekanou petrželkou, zakapeme olivovým olejem a podáváme ihned s orestovaným chlebem.