| Dušené cannellini | |
|---|---|
| 280 gr | Fazole cannellini suché |
| 4 lžíce | Olivový olej extra panenský |
| 1 lžíce | Rajčatový koncentrát |
| 1 ks | Cibule |
| 1 ks | Stroužek česneku |
| 1 snítka | Rozmarýn |
| 3 lístky | Šalvěj |
| 1 ks | Bobkový list |
| 1 ks | Sušená pálivá feferonka (dobrovolná) |
| p.p. | Mořská sůl |
| špetka | Čerstvě mletý pepř |
| Grilovaná polenta | |
| 200 gr | Kukuřičná mouka na polentu |
| 800 gr | Studená voda |
| 5 gr | Mořská sůl |
| p.p. | Olivový olej extra panenský |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 20 min | 1 hod | 12 hod |
Cena
1.
Sušené cannellini namočíme na 10−12 hodin do studené vody. Misku s fazolemi překryjeme fólií a dáme do lednice anebo do chladna...
2.
Fazole scedíme, vložíme do tlakového hrnce a zalijeme čerstvou vodou. Nesolíme. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 40 minut od počátku syčení. Uvařené fazole scedíme, ale vodu si ponecháme. Bez tlakového hrnce se cannellini vaří na mírném ohni 65−70 minut. Solí se až 5 minut před koncem vaření...
3.
Cibuli nakrájíme na kostičky. Bylinky omyjeme, osušíme a najemno nasekáme. Česnek prolisujeme...
4.
Cibuli restujeme 5 minut na mírném ohni, přidáme bylinky a feferonku a necháme ještě minutu restovat...
5.
Přidáme fazole a rajčatový koncentrát rozmíchaný ve vodě z fazolí. Osolíme a opepříme a za častého míchání vaříme na mírném ohni 20 minut...
6.
Podle potřeby přidáme naběračku vody z fazolí tak, aby fazole zůstaly krémové...
7.
Připravíme si polentu − zde se můžete podívat, jak se připravuje. Polentu připravíme sušší a nepřidáváme do ní ani máslo, ani sýr, aby se během grilování, nepřichytávala na gril. Místo s polentou můžeme fazole servírovat s chlebem...
8.
Hotovou polentu vyklopíme na menší plech vymazaný olejem a uhladíme. Skvělým pomocníkem je silikonová podložka. Necháme polentu ztuhnout...
9.
Vyklopíme polentu...
10.
Nakrájíme ji na kostičky a přetřeme olejem...
11.
Na rozpáleném grilu polentu ogrilujeme z obou stran tak, aby byla křupavá...
12.
Na polentu naneseme fazole, štědře zakapeme olivovým olejem a podle chuti posypeme čerstvě mletým pepřem.