Neapolská smažená pizza

Ingredience pro 4 osoby

Těsto (na 4 pizzy)
500 grHladká mouka typu 00 (10 % bílkovin)
275 grVlažná voda
10 grMořská sůl
2,5 grČerstvé droždí
Náplň 1 (na 4 pizzy)
80 grRicotta
50 grŠkvarky
80 grSýr provola (mozzarella)
4 lískyBazalka
špetkaČerstvě mletý pepř
Náplň 2 (na 4 pizzy)
150 grLoupaná rajčata
80 grČerstvá ricotta
80 grSalám
80 grSýr mozzarella
špetkaČerstvě mletý pepř
4 lístkyBazalka
Na smažení
1000 mlSlunečnicový olej

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
45 min 16 min 5 hod

Cena


1.
275 g vody
2,5 g čerstvého droždí

Lžičku čerstvého droždí rozdrobíme do vody o pokojové teplotě (22-25 °C) a metličkou mícháme až do kompletního rozpuštění...

V planetárním robotu postupujeme podobně: Droždí rozpustíme ve vlažné vodě, přidáme přesátou mouku se solí a při nízké rychlosti necháme 5-7 minut hníst, dokud není těsto jednolité a neodlepuje se od stěn mísy. Pokud se těsto jeví příliš suché, nejprve ho v míse udusáme rukou a až poté eventuálně přidáme po lžičkách vodu.

2.
500 g hladké mouky
10 g soli

Přidáme přesátou mouku se solí...

3.

Mouku rychle smícháme s vodou tak, že těsto promáčkáváme mezi prsty...

4.

Jakmile se všechna voda absorbuje do mouky, přemístíme těsto na vál...

Pokud je těsto příliš suché (tzn. že není schopné absorbovat všechnu mouku), přidáme malé množství vody, a to tak, že si pouze namočíme ruce.

5.

Pak těsto propracujeme: Jednou rukou těsto přidržujeme a druhou rukou - dlaní - těsto stlačujeme směrem dolů a od sebe...

6.

Natažené těsto vrátíme zpět k sobě...

7.

Druhou rukou těsto pootočíme...

8.

Opět těsto stlačujeme dolů a od sebe. Tak pokračujeme 10-15 minut, dokud nezískáme elastický a jednolitý bochánek. Není třeba pracovat unáhleně a příliš energicky, lepší je těsto mísit rytmicky a v souladu s dechem a nechat ho, aby se kolébalo po válu...

9.

Pokud jde o konzistenci, těsto má být malinko měkké, suché, dobře propracované a sametové...

10.

Hotový bochánek vložíme do čisté mísy, překryjeme navlhčenou utěrkou a necháme kynout při teplotě 20-22 °C po dobu jedné hodiny...

11.

Když hodina uplyne, vytvoříme z bochánku tlustý váleček...

12.

Váleček rozdělíme na osm stejných částí...

13.

Nyní si připravíme bochánky: uchopíme těsto a pomocí prstů ho natahujeme směrem dolů tak, aby bylo na povrchu hladké a záhyby zůstaly dole...

14.

Bochánek položíme na vál a točivým pohybem jej podebíráme tak, aby se ruce pohybovaly proti sobě. Tímto způsobem získáme perfektně hladký a kulatý bochánek...

15.

Bochánky poskládáme na pomoučený plech, překryjeme navlhčenou utěrkou a necháme 4-5 hodin kynout...

16.

Během kynutí bochánky zdvojnásobí svůj objem...

17.

Válečkem bochánky vyválíme na okrouhlé placky o průměru zhruba 15 cm...

18.

Nyní přidáme náplň podle chuti:  

 - lžíci ricotty, hrst škvarků, tvrdý sýr nakrájený na malé kostičky, čerstvě mletý pepř a lístek bazalky...

- lžíci ricotty, nakrájená rajčata odkapaná z nálevu, kostičky salámu, suchou mozzarellu (buvolí mozzarella se pro přípravu smažené pizzy nedoporučuje), čerstvě mletý pepř a lístek bazalky...

19.

Překryjeme druhým plátem rozváleného těsta tak, aby strana, která byla v kontaktu s moukou, zůstala nahoře...

20.

Silou okraje dobře stlačíme tak, abychom pizzu dobře uzavřeli...

21.

Tradiční je, že se do okrajů pizzy energicky tluče hřbetem dlaně, aby se okraje důkladně spojily a aby se během smažení nerozlepily...

22.

Olej rozehřejeme na 180 °C a asi 4 minuty pizzu smažíme, dokud není křupavá a oříškově zabarvená...

23.

Každou minutu pizzu otočíme, aby se správně prosmažila...

24.

Usmaženou pizzu položíme na kuchyňský papír, který odsaje přebytečný tuk. Podáváme teplou.