Quinoa s pestem a balkánským sýrem

Ingredience pro 2 osoby

160 grQuinoa
80 grBalkánský sýr
50 grBazalkové pesto
20 grPiniové oříšky
2 lžíceOlivový olej extra panenský
1 lžíceVinný ocet bílý
pár stébelPažitka
pár lístkůBazalka
p.p.Mořská sůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
5 min 15 min 10 min

Cena


1.
160 g quinoy
320 g studené vody

Quinou dobře propláchneme, abychom ji zbavili látky zvané saponin, která ji propůjčuje nahořklou příchuť. Propláchneme ji přímo v hrnci, ve kterém budeme quinou vařit: quinou zalijeme vodou, rukou ji propereme, počkáme až klesne ke dnu a poté vodu slijeme. Zopakujeme alespoň ještě jednou. Přidáme dvojnásobek váhy studené vody a přivedeme k varu. Nesolíme...

2.

Jakmile voda vře, překryjeme pokličkou a vaříme 10 minut na nízkém ohni. Poté oheň vypneme a quinou necháme ještě 5 minut odstát. Quinoa by měla být nyní perfektně suchá (podobně jako kuskus), pokud se zdá být příliš vlhká, vrátíme ji na oheň a bez pokličky necháme odpařit přebytečnou vodu. Vidličkou quinou promícháme, tak aby se jednotlivá zrnka od sebe oddělila...

3.

Rozložíme ji na plech, aby rychleji vychládla a osušila se...

4.
20 g piniových oříšků

Piniové ořechy vložíme na studenou pánev bez tuku a na nízkém ohni je orestujeme dozlatova...

5.
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce vinného bílého octu
2 špetky soli
3 lžíce pesta (50 g)

Připravíme vinaigrette s pestem: olej, ocet, dvě špetky soli a pesto vložíme do skleničky s víkem...

6.

Vše dobře protřepeme...

7.
2 lžíce nastříhané pažitky
pár lístků bazalky

Vychladlou quinou dáme do salátové mísy, přidáme vinaigrette, nastříhanou pažitku a prsty natrhanou bazalku. Vše dobře promícháme a eventuálně dochutíme solí...

8.
80 g balkánského sýru

Přidáme také balkánský sýr a piniové oříšky a podáváme.