| 160 gr | Quinoa |
|---|---|
| 80 gr | Balkánský sýr |
| 50 gr | Bazalkové pesto |
| 20 gr | Piniové oříšky |
| 2 lžíce | Olivový olej extra panenský |
| 1 lžíce | Vinný ocet bílý |
| pár stébel | Pažitka |
| pár lístků | Bazalka |
| p.p. | Mořská sůl |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 5 min | 15 min | 10 min |
Cena
1.
Quinou dobře propláchneme, abychom ji zbavili látky zvané saponin, která ji propůjčuje nahořklou příchuť. Propláchneme ji přímo v hrnci, ve kterém budeme quinou vařit: quinou zalijeme vodou, rukou ji propereme, počkáme až klesne ke dnu a poté vodu slijeme. Zopakujeme alespoň ještě jednou. Přidáme dvojnásobek váhy studené vody a přivedeme k varu. Nesolíme...
2.
Jakmile voda vře, překryjeme pokličkou a vaříme 10 minut na nízkém ohni. Poté oheň vypneme a quinou necháme ještě 5 minut odstát. Quinoa by měla být nyní perfektně suchá (podobně jako kuskus), pokud se zdá být příliš vlhká, vrátíme ji na oheň a bez pokličky necháme odpařit přebytečnou vodu. Vidličkou quinou promícháme, tak aby se jednotlivá zrnka od sebe oddělila...
3.
Rozložíme ji na plech, aby rychleji vychládla a osušila se...
4.
Piniové ořechy vložíme na studenou pánev bez tuku a na nízkém ohni je orestujeme dozlatova...
5.
Připravíme vinaigrette s pestem: olej, ocet, dvě špetky soli a pesto vložíme do skleničky s víkem...
6.
Vše dobře protřepeme...
7.
Vychladlou quinou dáme do salátové mísy, přidáme vinaigrette, nastříhanou pažitku a prsty natrhanou bazalku. Vše dobře promícháme a eventuálně dochutíme solí...
8.
Přidáme také balkánský sýr a piniové oříšky a podáváme.