| 1000 gr | Brambory (varný typ A nebo B) |
|---|---|
| 50 gr | Olivový olej extra panenský |
| 4 větvičky | Rozmarýn |
| 6 ks | Stroužek česneku |
| p.p. | Mořská sůl |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 10 min | 1 hod | 0 min |
Cena
1.
Brambory oloupeme...
2.
Menší brambory rozkrojíme napůl, ty větší na čtvrtky. Brambory důkladně propláchneme pod tekoucí vodou...
3.
Brambory vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme 3 minuty od bodu varu...
4.
Spařené brambory necháme odkapat a důkladně je osušíme kuchyňským papírem anebo čistou utěrkou...
5.
Brambory vložíme do pekáče, přidáme rozmarýn a olivový olej. Solíme až po upečení...
6.
Důkladně vše promícháme, tak aby se brambory rovnoměrně obalily v oleji. Poté brambory urovnáme tak, aby se nepřekrývaly...
7.
Nakonec přidáme jednu malou hlavičku česneku, neloupanou a rozkrojenou napůl anebo pár stroužků česneku ve slupce...
8.
Pečeme ve ventilované troubě na 200 °C po dobu 40-45 minut cirka, dokud nejsou křupavé a dozlatova upečené. Brambory během pečení nemícháme, po 30 minutách je pouze otočíme.
Brambory štědře osolíme a ihned podáváme.