Přepuštěné máslo

Ingredience pro 0

250 grČerstvé máslo

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
5 min 35 min 0 min

Cena


1.
250 g másla

Máslo vložíme do mlékovaru a necháme rozpustit...

2.

Pokud nemáme mlékovar, přepuštěné máslo můžeme připravit ve vodní lázni. Vody dáme tolik, aby se během vaření nedotýkalo misky...

3.

Odpěňovačkou anebo lžící důkladně odstraníme pěnu (směs vody a kaseinu), která se tvoří na povrchu. Máslo necháme vařit ve vodní lázni cirka 30 minut, dokud se neodpaří veškerá voda. Ve vodní lázni máslo nebublá, zdánlivě se s ním nic neděje, ale to je zcela normální...

4.

Připravíme si skleničku, nálevku a jemné plátno (plátýnko na vaření, gázu)...

Pokud plátýnko nemáte, před sletím odstraňte nejprve tenkou vrstvu (blanku), která se utvořila na povrchu přepuštěného másla a při slévání dávejte pozor, aby usazený kasein zůstal v hrnci.

5.

Máslo opatrně slijeme do skleničky. Dáváme si pozor, abychom neslili sraženiny kaseinu, které se usadily na dně hrnce...

6.

Máslo necháme ve skleničce vychladnout, poté ho uskladníme v lednici v dobře uzavřené nádobě i několik měsíců.