250 gr | Čerstvé máslo |
---|
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
5 min | 35 min | 0 min |
Cena
Máslo vložíme do mlékovaru a necháme rozpustit...
Pokud nemáme mlékovar, přepuštěné máslo můžeme připravit ve vodní lázni. Vody dáme tolik, aby se během vaření nedotýkalo misky...
Odpěňovačkou anebo lžící důkladně odstraníme pěnu (směs vody a kaseinu), která se tvoří na povrchu. Máslo necháme vařit ve vodní lázni cirka 30 minut, dokud se neodpaří veškerá voda. Ve vodní lázni máslo nebublá, zdánlivě se s ním nic neděje, ale to je zcela normální...
Připravíme si skleničku, nálevku a jemné plátno (plátýnko na vaření, gázu)...
Pokud plátýnko nemáte, před sletím odstraňte nejprve tenkou vrstvu (blanku), která se utvořila na povrchu přepuštěného másla a při slévání dávejte pozor, aby usazený kasein zůstal v hrnci.
Máslo opatrně slijeme do skleničky. Dáváme si pozor, abychom neslili sraženiny kaseinu, které se usadily na dně hrnce...
Máslo necháme ve skleničce vychladnout, poté ho uskladníme v lednici v dobře uzavřené nádobě i několik měsíců.