| 1000 gr | Květák |
|---|---|
| 30 gr | Lískové ořechy (dobrovolné) |
| 20 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Fontina) |
| Bešamel | |
| 500 gr | Čerstvé plnotučné mléko |
| 40 gr | Máslo |
| 40 gr | Hladká mouka |
| 5 gr | Mořská sůl |
| špetka | Muškátový oříšek |
| Omáčka Mornay | |
| 100 gr | Čerstvá smetana na šlehání |
| 80 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Fontina) |
| 60 gr | Žloutky |
| p.p. | Mořská sůl |
| špetka | Čerstvě mletý pepř |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 30 min | 20 min | 15 min |
Cena
1.
V objemném hrnci postavíme vodu na květák. Květák položíme na bok a nožíkem odřízneme košťál a listy...
2.
Poté odřízneme růžičky...
3.
Růžičky nakrájíme na menší kousky. Vše důkladně opláchneme pod studenou vodou...
4.
Vroucí vodu osolíme a růžičky spaříme po dobu 5 minut (počítá se od bodu varu). Květák vaříme po částech, ne všechen naráz, na dvakrát – na třikrát podle velikosti hrnce...
5.
Mezitím připravíme bešamelovou omáčku (foto recept zde): v hrnci necháme rozpustit máslo, přidáme přesátou mouku a metličkou energicky rozmícháme. Za stálého míchání vaříme 2 minuty, dokud jíška nezačne jemně zlátnout. Do hotové jíšky přilijeme studené mléko a metličkou energicky rozmícháme. Dochutíme solí a muškátovým oříškem a za častého míchání vaříme na nízkém ohni 15 minut od bodu varu...
6.
Hotový bešamel odstavíme z ohně, přidáme žloutky a smetanu a metličkou důkladně rozmícháme...
7.
Přidáme sýr a dobře promícháme. Dochutíme čerstvě mletým pepřem a eventuálně solí...
8.
Dno zapékací mísy potřeme omáčkou...
9.
Přidáme květák...
10.
Přelijeme omáčkou...
11.
Vše posypeme zbylým sýrem a nahrubo nasekanými ořechy...
12.
Pečeme v dobře rozehřáté statické troubě (ne ventilované) na 200 °C po dobu 15 minut. Zapneme gril (200 °C) a gratinujeme po dobu 4-5 minut (ne příliš blízko grilu). Necháme 15 minut odpočinout a podáváme.