Lasagne z červené řepy

Ingredience pro 4 osoby

800 grBrambory (varný typ B)
700 grČervená řepa
100 grČerstvé plnotučné mléko
5 lžicOlivový olej extra panenský
1/2 ksCitron
1 lžičkaČerný kmín
pár stébelPažitka
p.p.Sůl
Omáčka (dobrovolná)
200 grBalkánský sýr
100 grČerstvé plnotučné mléko

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 1 hod 0 min

Cena


1.
800 g brambor
700 g červené řepy
1 lžička černého kmínu
1 lžíce soli

Řepu a brambory vydrhneme kartáčkem pod tekoucí vodou. Vložíme do objemného hrnce, přidáme sůl, kmín a studenou vodu. Přivedeme k varu a vaříme 30-60 minut podle velikosti. Vidličkou zkusíme, zdali je zelenina měkká...

2.

Brambory zatepla oloupeme. Řepu necháme krátce vychladnout...

3.

Ještě teplé brambory prolisujeme lisem na brambory. Jeden, dva brambory, podle velikosti, necháme bokem celé...

4.
100 g horkého mléka

Přidáme horké mléko a promícháme. Mléka dáme tolik, kolik stačí, abychom získali ne příliš řídkou bramborovou kaši...

5.
5 lžic olivového oleje
2 lžíce citronové šťávy
sůl podle potřeby

Přidáme olej a citronovou šťávu a důkladně promícháme. Dochutíme solí...

6.
Pár stébel pažitky anebo pár lístků nasekané petrželky

Přidáme také pažitku...

7.

Zbylé brambory nakrájíme na drobné kostičky (tak, aby prošly otvorem cukrářského sáčku), přidáme ke kaši a jemně vmícháme...

8.
200 g balkanského sýru
100 g mléka cirka

Sýr vložíme do malého hrnce a rozmixujeme ponorným mixerem. Přidáme studené mléko, tolik kolik stačí, abychom získali ne příliš řídký krém... 

9.

Omáčku jemně zahřejeme, aby se sýr spojil s mlékem...

10.

Řepu oloupeme a na kráječi nakrájíme na jemné plátky tlusté 1 mm...

11.
olivový olej

Zapékací mísu o rozměru cirka 20x20 jemně přetřeme olejem. Na dno poskládáme vrstvu řepy (1/3)...

12.

Bramborovou kaši dáme do cukrářského sáčku a naneseme na řepu. Pokud nemáme cukrářský sáček, kaši můžeme nanést i lžící, hůře se to dělá, poněvadž se brambory lepí na řepu, ale s trochou trpělivosti…

13.

Brambory polijeme omáčkou...

14.

Přidáme další vrstvu řepy (2/3), zbylou bramborovou kaši a omáčku. Zakončíme vrstvou řepy...

15.

Dáme ohřát do parní trouby na 20 minut na 160 °C. Jídlo můžeme také ohřát v mikrovlnné troubě anebo ve ventilované troubě na 160 °C po dobu 20 minut, v tomto případě mísu překryjeme víkem anebo alobalem...

16.

Můžeme si také pohrát a vytvořit z tohoto jídla nádherný a chutný předkrm. Plátky řepy zarovnáme nožem do rovna a cukrářským sáčkem s kulatým nástavcem o průměru 12 mm naplníme bramborovou kaší. Pokrm stačí krátce ohřát v mikrovlnné troubě (30 sekund cirka). Pokrm kompletujeme vlažnou omáčkou z balkánského sýru (anebo z rozmixované řepy) a několika lístky salátu s jedlými květy (fialka, petrklíč).