800 gr | Brambory (varný typ B) |
---|---|
700 gr | Červená řepa |
100 gr | Čerstvé plnotučné mléko |
5 lžic | Olivový olej extra panenský |
1/2 ks | Citron |
1 lžička | Černý kmín |
pár stébel | Pažitka |
p.p. | Sůl |
Omáčka (dobrovolná) | |
200 gr | Balkánský sýr |
100 gr | Čerstvé plnotučné mléko |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
30 min | 1 hod | 0 min |
Cena
Řepu a brambory vydrhneme kartáčkem pod tekoucí vodou. Vložíme do objemného hrnce, přidáme sůl, kmín a studenou vodu. Přivedeme k varu a vaříme 30-60 minut podle velikosti. Vidličkou zkusíme, zdali je zelenina měkká...
Brambory zatepla oloupeme. Řepu necháme krátce vychladnout...
Ještě teplé brambory prolisujeme lisem na brambory. Jeden, dva brambory, podle velikosti, necháme bokem celé...
Přidáme horké mléko a promícháme. Mléka dáme tolik, kolik stačí, abychom získali ne příliš řídkou bramborovou kaši...
Přidáme olej a citronovou šťávu a důkladně promícháme. Dochutíme solí...
Přidáme také pažitku...
Zbylé brambory nakrájíme na drobné kostičky (tak, aby prošly otvorem cukrářského sáčku), přidáme ke kaši a jemně vmícháme...
Sýr vložíme do malého hrnce a rozmixujeme ponorným mixerem.
Přidáme studené mléko, tolik kolik stačí, abychom získali ne příliš řídký krém...
Omáčku jemně zahřejeme, aby se sýr spojil s mlékem...
Řepu oloupeme a na kráječi nakrájíme na jemné plátky tlusté 1 mm...
Zapékací mísu o rozměru cirka 20x20 jemně přetřeme olejem. Na dno poskládáme vrstvu řepy (1/3)...
Bramborovou kaši dáme do cukrářského sáčku a naneseme na řepu. Pokud nemáme cukrářský sáček, kaši můžeme nanést i lžící, hůře se to dělá, poněvadž se brambory lepí na řepu, ale s trochou trpělivosti…
Brambory polijeme omáčkou...
Přidáme další vrstvu řepy (2/3), zbylou bramborovou kaši a omáčku. Zakončíme vrstvou řepy...
Dáme ohřát do parní trouby na 20 minut na 160 °C. Jídlo můžeme také ohřát v mikrovlnné troubě anebo ve ventilované troubě na 160 °C po dobu 20 minut, v tomto případě mísu překryjeme víkem anebo alobalem...
Můžeme si také pohrát a vytvořit z tohoto jídla nádherný a chutný předkrm. Plátky řepy zarovnáme nožem do rovna a cukrářským sáčkem s kulatým nástavcem o průměru 12 mm naplníme bramborovou kaší. Pokrm stačí krátce ohřát v mikrovlnné troubě (30 sekund cirka). Pokrm kompletujeme vlažnou omáčkou z balkánského sýru (anebo z rozmixované řepy) a několika lístky salátu s jedlými květy (fialka, petrklíč).