Chléb pečený v hrnci

Ingredience pro 6 osob

500 grPšeničná mouka typu 1 mletá na kameni (pšeničná mouka chlebová 14 % bílkovin)
350 grVlažná voda
10 grMořská sůl
1,5 grČerstvé droždí
2 lžíceLněné semínko (dobrovolné)
Na přípravu
p.p.Olivový olej extra panenský
p.p.Semolinová mouka jemná (pšeničná krupice)

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 1 hod 15 hod

Cena


1.
1,5 g čerstvého droždí (1/2 kávové lžičky)
350 g vlažné vody

Droždí rozdrobíme do vlažné vody (22 °C)...

2.

Metličkou rozmícháme až do úplného rozpuštění...

3.
500 g mouky
10 g soli (2 zarovnané čajové lžičky)
2 lžíce lněných semínek (dobrovolné)

Přidáme přesátou mouku se solí. Přesátím mouka nabere více vzduchu, vzduch, který je precizní kvasinkám. Podle chuti můžeme přidat kmín anebo semínka...

4.

Ručně krátce promícháme. Těsto zmáčkneme mezi prsty, tak aby se všechna voda absorbovala do mouky, tento krok je velmi důležitý. Nemísíme...

5.

Získáme hrubé a lepivé těsto, ne příliš suché ani příliš řídké. Jakou konzistenci bude těsto mít, záleží na typu a na „síle“ mouky. Překryjeme fólii a necháme 10 minut odpočinout...

6.
Olivový olej podle potřeby

Těsto přemístíme na silikonovou podložku anebo pracovní desku omaštěnou olejem. Oleje dáme tolik, kolik stačí, aby se těsto nelepilo na podložku a na ruce. Misku omyjeme, osušíme a vymažeme olejem. Omastíme si také ruce...

7.

Těsto přidržíme jednou rukou a druhou rukou, dlaní, těsto natáhneme směrem od sebe...

8.

Natažené těsto přeložíme směrem k sobě...

9.

Bochánek o čtvrtinu otočíme...

10.

A opět natáhneme. Takto pokračujeme 12x. Bochánek vložíme do misky, překryjeme fólii a necháme 10 minut odpočinout...

11.

Vezmeme znovu těsto a zopakujeme kroky 5-9 ještě dvakrát (tzn. mísení + odpočinek, mísení + odpočinek), misku už mýt nemusíme. Těsto bude čím dál hladší a elastičtější a bude vyžadovat pokaždé méně oleje...

12.

Na konci hnětení získáme pevný, hladký a nelepivý bochánek. Pokud je bochánek řidší, nevadí, ale znamená to, že mouka nebyla dostatečně silná a není schopna absorbovat tolik vody (v tomto receptu je chleba hydratován na 70 %)...

13.

Bochánek vložíme do olejem vymazané misky, překryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout 10-12 hodin...

14.

Během kynutí bochánek ztrojnásobí svůj objem...

15.
Jemná semolina anebo krupice podle potřeby

Suchou utěrku vysypeme hojně semolinou anebo krupicí...

16.

Omaštěnou stěrkou jemně oddělíme těsto od misky, půjde lépe vyklopit...

17.

Těsto vyklopíme na utěrku...

18.

Prsty velmi jemně těsto zploštíme...

19.

Velmi jemně těsto srolujeme do závinu, tak aby záhyb zůstal dole...

20.

Těsto podebereme na protilehlé straně, abychom dali bochánku konečný tvar, i podle formy našeho hrnce...

21.

Zavineme do utěrky a bochánek necháme kynout 30 minut záhybem dolů. Mezitím zapneme statickou (ne ventilovanou) troubu na 250 °C, vložíme do něj hrnec s pokličkou (litinový, keramický) a necháme dobře vyhřát...

22.

Bochánek opatrně vyklopíme na ruku a položíme ho do horkého hrnce vysypaného semolinou anebo krupicí. Záhyb tentokrát zůstane nahoře, a to udělá na chlebě tu zvláštně tvarovanou krustu. Překryjeme pokličkou a pečeme na 250 °C po dobu 45 minut...

23.

Po uplynuté době teplotu snížíme na 190 °C, pokličku odstraníme a pokračujeme v pečení dalších 15 minut...

24.

Upečený chleba vyndáme na mřížku a necháme kompletně vychladnout.