| Ingredience pro 2-4 osoby | |
|---|---|
| 380 gr | Hladká mouka na kynuté těsto |
| 50 gr | Celozrnná mouka |
| 280 gr | Vlažná voda |
| 20 gr | Olivový olej extra panenský |
| 10 gr | Mořská sůl |
| 2,5 gr | Droždí |
| 5 g | Sušený ječmenný slad (dobrovolný) |
| Náplň | |
| 160 gr | Tuňák v olivovém oleji |
| 250 gr | Uzený sýr |
| 1 lžíce | Oregáno |
| špetka | Čerstvě mletý pepř |
| Slaný nálev | |
| 15 gr | Olivový olej extra panenský |
| 15 gr | Voda |
| 5 gr | Mořská sůl |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 30 min | 15 min | 24 hod |
Cena
1.
Droždí rozdrobíme do vlažné vody (22 °C) a metličkou mícháme, dokud se zcela nerozpustí...
2.
Přidáme celozrnnou mouku a slad. Vše metličkou rozmícháme, překryjeme potravinářskou fólii a necháme odpočinout při pokojové teplotě 1 hodinu...
3.
Po uplynuté době přidáme přesátou mouku se solí...
4.
Ručně krátce promícháme. Těsto zmáčkneme mezi prsty, tak aby se všechna voda absorbovala do mouky, to je velmi důležité...
Jako alternativu (přeskočíme body 4-11), těsto můžeme vymísit v planetárním robotu při nízké rychlosti po dobu cirka 7-8 minut, dokud nezískáme hladký a nelepivý bochánek. V tomto případě, olivový olej (20 g) přidáme přímo do těsta na počátku mísení. Vypracovaný bochánek vložíme do čisté a olejem vymazané misky a necháme odpočinout 1 hodinu při pokojové teplotě.
5.
Získáme hrubé a lepivé těsto. Překryjeme fólii a necháme 10 minut odpočinout...
6.
Těsto přemístíme na silikonovou podložku anebo pracovní desku omaštěnou olejem. Misku omyjeme, osušíme a jemně vymažeme olejem. Omastíme si také ruce. Těsto přidržíme jednou rukou a druhou rukou, dlaní, těsto natáhneme směrem od sebe...
7.
Natažené těsto přeložíme směrem k sobě...
8.
Bochánek o čtvrtinu otočíme...
9.
A opět natáhneme. Takto pokračujeme (natáhneme, přeložíme, otočíme) 12x...
10.
Bochánek vložíme do misky, překryjeme fólii a necháme 15 minut odpočinout...
11.
Vezmeme znovu těsto a zopakujeme kroky 6-10 ještě dvakrát (tzn. mísení + odpočinek, mísení + odpočinek). Těsto bude stále hladší a bude vyžadovat méně oleje...
12.
Po posledním 15minutovém odpočinku těsto rozdělíme na 4 části...
13.
Vypracujeme bochánky, přetřeme je olejem a položíme na vymazaný plech. Vše překryjeme potravinářskou fólií a dáme kynout do lednice na 18-24 hodin...
14.
Během kynutí bochánky zdvojnásobí svůj objem...
15.
Bochánek přemístíme na jemně pomoučněný vál a prsty ho zplošníme...
16.
Poté jej přemístíme do olejem vymazané formy a prsty pokračujeme v roztahování. Otočíme a těsto roztáhneme až po okraj...
17.
Naplníme odkapaným tuňákem a sýrem nakrájeným na kostičky; centimetr od okraje necháme volný. Přidáme oregano a čerstvě mletý pepř...
18.
Vyválíme druhý bochánek...
19.
Plát položíme na náplň...
20.
Na okrajích obě těsta dobře přimáčkneme. Překryjeme fólii a necháme kynout 1 hodinu při pokojové teplotě...
21.
Připravíme slaný nálev: olej, studenou vodu a sůl vložíme do skleničky a dobře protřeme...
22.
Nakynutou focacciu propícháme děrovacím válečkem anebo vidličkou...
23.
Nakonec na focacciu naneseme slaný nálev. Slaný nálev propůjčí focacce krásně křupavou kůrku...
24.
Pečeme v dobře předehřáté statické troubě na 230 °C po dobu 15-20 minut. Podáváme ihned.