Jak připravit kukuřičnou polentu

Ingredience pro 6 osob

500Kukuřičná mouka
2000 mlStudená voda
10 grMořská sůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
5 min 45 min 0 min

Cena


1.
2000 ml studené vody

Do objemného hrnce přilijeme vodu a přivedeme k varu...

2.
10 g soli

Jakmile voda vře, přidáme sůl...

3.
500 g kukuřičné mouky

Ztlumíme oheň a pomalu začneme přisypávat polentu. Metličkou tím nejrychlejším pohybem mícháme stejným směrem, aby se v polentě nevytvořily hrudky. Eventuální hrudky rozdrtíme o stěnu hrnce. Pokud je hrudek mnoho, jako poslední záchranu je můžeme krátce rozmixovat tyčovým mixérem...

4.

Mícháme metličkou, dokud polenta nezačne houstnout...

5.

Jakmile polenta zhoustne, metličku vyměníme za polentovou hůl anebo velkou vařečku. Pokračujeme ve vaření cirka 45 minut, dokud se polenta nezačne odlepovat od stěn hrnce. V měděném rendlíku se utvoří křupavá krusta, která je výborná k jídlu. V ostatních hrncích polenta vytvoří nespálený povlak: hrnec stačí namočit přes noc do studené vody, povlak se sám odlepí...

6.

Polentu vaříme na mírném ohni, bez pokličky a není třeba ji míchat nepřetržitě. Ze začátku mícháme častěji, každých 5 minut a intervaly postupně oddalujeme. Polentová hůl přesně kopíruje stěny hrnce, to je to, co ji odlišuje od klasické vařečky...

7.

Hotovou polentu dochutíme solí, eventuálně máslem a parmazánem. Rychlým pohybem polentu vyklopíme na dřevěné prkénko a podáváme. Aby polenta nevyschla, zůstala teplá a vlhká, můžeme ji překrýt mokrou utěrkou, nejlépe z přírodního lněného vlákna...

8.
GRILOVANÁ POLENTA

Polentu na grilování připravíme přírodní, bez přidání másla a sýru. Polentu vyklopíme na vymazaný plech, položíme na ní silikonovou podložku a zarovnáme. Pokud silikonovou podložku nemáme, zarovnáme navlhčenou stěrkou. Polentu necháme vychladnout...

9.

Ztuhlou polentu vyklopíme...

10.

Polentu nakrájíme nožem na požadované tvary (klasika je trojúhelník) anebo vykrojíme vykrajovátkem...

11.
olivový olej podle potřeby

Kousky polenty jemně přetřeme olivovým olejem a grilujeme na rozpáleném grilu 3-4 minuty, dokud není polenta křupavá. Polentu se sýrem a máslem můžeme opéct na teplé nepřilnavé pánvi bez přidaného tuku...

12.

Uvařenou polentu uchováme v lednici 2-3 dny anebo ji zmrazíme. Kousky polenty položíme na plech anebo na tác, tak aby se nepřekládaly a dáme do mrazničky. Po několika hodinách, jakmile polenta ztvrdla, naskládáme kousky do sáčku a uchováme v mrazničce 3 měsíce.