Květákový koláč

Ingredience pro 4 osoby

Těsto
150 grHladká mouka
100 grMáslo
50 grSýr Parmigiano Reggiano
20 grŽloutky
20 grČerstvé plnotučné mléko
2,5 grMořská sůl
Náplň
800 grKvěták
100 grTvrdý sýr (gruyér, fontina, ementál)
250 grČerstvé plnotučné mléko
3 ksVejce M
40 grMáslo
2,5 grMořská sůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
40 min 45 min 15 min

Cena


1.
150 g hladké mouky
100 g studeného másla

Mouku a studené máslo z lednice vložíme do robota...

2.

Krátce rozmixujeme na nejvyšší rychlost, dokud nezískáme směs pískové konzistence...

3.
50 g parmazánu
20 g mléka
20 g žloutků (1 žloutek M = 20 g cirka)
2,5 g soli (1 rovná čajová lžička = 5 g)

Přidáme sůl, parmazán, žloutek a mléko...

4.

Všechny ingredience spojíme a krátce, pouze čas nezbytně nutný, propracujeme v hladké těsto...

5.

Těsto vložíme mezi dva pláty potravinářské fólie a vyválíme na cirka 0,5 cm plát. Dáme odpočinout do lednice na půl hodiny...

6.
800 g květáku (1 středně velký květák)

V objemném hrnci postavíme vodu na květák. Květák položíme na bok a nožíkem odřízneme košťál a listy...

7.

Poté odřízneme růžičky...

8.

Růžičky nakrájíme na menší kousky. Vše důkladně opláchneme pod studenou vodou...

9.

Vroucí vodu osolíme a růžičky spaříme po dobu 3 minut (počítá se od bodu varu). Květák vaříme po částech, ne všechen naráz, na dvakrát - třikrát podle velikosti hrnce. Abychom květáku zachovali jeho zářivou barvu, spařené růžičky vhodíme do studené vody s ledem...

10.

Zapneme statickou troubu na 180 °C. Těsto vytáhneme z lednice, odstraníme fólii a na dobře pomoučněném vále plát vyválíme na šířku 3-4 mm (podle velikosti formy)...

11.

Často kontrolujeme, zdali se nám těsto nelepí na vál...

12.

Plát navineme na váleček a opatrně ho srolujeme na vymazanou a moukou vysypanou formu o průměru 24–26 cm...

13.

Vytvarujeme podle formy...

14.

Pomocí válečku odstraníme nadbývající těsto...

15.
100 g tvrdého sýru

Přidáme strouhaný sýr...

16.

Přidáme také vychladlý květák...

17.
250 g čerstvého plnotučného mléka
40 g másla
3 vejce M (1 vejce M = 50 g)
2,5 g soli (1 rovná čajová lžička = 5 g)

Mléko, vejce, sůl a rozpuštěné máslo vložíme do misky...

18.

Metličkou krátce rozšleháme...

19.

Směs nalijeme na květák...

20.

Pečeme ve statické troubě na 180 °C po dobu 40 – 45 minut, dokud křehké těsto nezíská oříškové zabarvení a směs neztuhne. Necháme 10 – 15 minut odpočinou. Koláč podáváme teplý anebo studený s čerstvým salátem ochuceným vinaigrette