Těsto | |
---|---|
150 gr | Hladká mouka |
100 gr | Máslo |
50 gr | Sýr Parmigiano Reggiano |
20 gr | Žloutky |
20 gr | Čerstvé plnotučné mléko |
2,5 gr | Mořská sůl |
Náplň | |
800 gr | Květák |
100 gr | Tvrdý sýr (gruyér, fontina, ementál) |
250 gr | Čerstvé plnotučné mléko |
3 ks | Vejce M |
40 gr | Máslo |
2,5 gr | Mořská sůl |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
40 min | 45 min | 15 min |
Cena
Mouku a studené máslo z lednice vložíme do robota...
Krátce rozmixujeme na nejvyšší rychlost, dokud nezískáme směs pískové konzistence...
Přidáme sůl, parmazán, žloutek a mléko...
Všechny ingredience spojíme a krátce, pouze čas nezbytně nutný, propracujeme v hladké těsto...
Těsto vložíme mezi dva pláty potravinářské fólie a vyválíme na cirka 0,5 cm plát. Dáme odpočinout do lednice na půl hodiny...
V objemném hrnci postavíme vodu na květák. Květák položíme na bok a nožíkem odřízneme košťál a listy...
Poté odřízneme růžičky...
Růžičky nakrájíme na menší kousky. Vše důkladně opláchneme pod studenou vodou...
Vroucí vodu osolíme a růžičky spaříme po dobu 3 minut (počítá se od bodu varu). Květák vaříme po částech, ne všechen naráz, na dvakrát - třikrát podle velikosti hrnce. Abychom květáku zachovali jeho zářivou barvu, spařené růžičky vhodíme do studené vody s ledem...
Zapneme statickou troubu na 180 °C. Těsto vytáhneme z lednice, odstraníme fólii a na dobře pomoučněném vále plát vyválíme na šířku 3-4 mm (podle velikosti formy)...
Často kontrolujeme, zdali se nám těsto nelepí na vál...
Plát navineme na váleček a opatrně ho srolujeme na vymazanou a moukou vysypanou formu o průměru 24–26 cm...
Vytvarujeme podle formy...
Pomocí válečku odstraníme nadbývající těsto...
Přidáme strouhaný sýr...
Přidáme také vychladlý květák...
Mléko, vejce, sůl a rozpuštěné máslo vložíme do misky...
Metličkou krátce rozšleháme...
Směs nalijeme na květák...
Pečeme ve statické troubě na 180 °C po dobu 40 – 45 minut, dokud křehké těsto nezíská oříškové zabarvení a směs neztuhne. Necháme 10 – 15 minut odpočinou. Koláč podáváme teplý anebo studený s čerstvým salátem ochuceným vinaigrette.