Pečené rybí filety a steaky (univerzální recept)

Ingredience pro 4 osoby

4 ksČerstvé rybí filety
50 grMáslo (anebo olivový olej extra panenský)
p.p.Mořská sůl
K ochucení (dle vlastního výběru, například)
p.p.Směs Zázvorový kmín
2 lžícePetrželka
6 snítekTymián
p.p.Barevný pepř
p.p.Římský kmín
p.p.Mořská sůl integrální

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 10 min 0 min

Cena


1.

Zapneme statickou (ne ventilovanou) troubu na 200 °C. Bylinky omyjeme, osušíme a nasekáme najemno... 

2.

Celé ryby očistíme a připravíme z nich filety. Zde se můžete podívat, jak se to dělá...

3.

Pinzetou na ryby důkladně odstraníme kosti. Filety opláchneme pod studenou vodou a osušíme kuchyňským papírem...

4.

Větší kousky naporcujeme. Na fotce filety z čerstvé tresky...

5.

Pekáč anebo plech přetřeme rozpuštěným máslem anebo olivovým olejem. Přidáme připravené filety...

6.

Filety osolíme, posypeme bylinkami anebo kořením podle chuti. Na fotce: tymián, římský kmín, směs zázvorový kmín, petrželka, směs pepřový steak, mořská sůl integrální...

7.

Důkladně filety přetřeme rozpuštěným máslem anebo olivovým olejem...

8.

Filety pečeme cirka 6 minut, steaky 10 minut, podle tloušťky. Zdali je ryba upečená zkontrolujeme špičkou nože: maso by se mělo od sebe samo oddělovat, ale zároveň zůstat měkké, šťavnaté a uvnitř matné.