Sekaná na bylinkách

Ingredience pro 6 osob

400 grHovězí maso mleté
400 grVepřové maso mleté
100 grSalám Mortadella
100 grChléb
200 mlMléko
50 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
2 ksVejce M
20 grPetrželka
10 grMořská sůl
2 lžíceOlivový olej extra panenský
8 lístkůŠalvěj
2 větvičkyRozmarýn
špetkaČerstvě mletý pepř

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
45 min 20 min 10 min

Cena


1.
100 g staršího chleba (anebo rohlíků)

Chleba zbavíme kůrky. Střídku nakrájíme nahrubo...

2.
200 ml mléka (1 sklenice)

Přilijeme vlažné mléko, promícháme a pečivo necháme 20 minut namočené...

3.

Namočený chléb dobře vymačkáme. Přílišná vlhkost způsobuje v sekané, během pečení, trhliny...

4.
100 g mortadelly (anebo šunky)

Zapneme ventilovanou troubu na 180 °C. Mortadellu nakrájíme na větší kusy...

5.

A v robotu ji rozmixujeme najemno...

6.
20 g petržele (2 lžíce nasekaných lístků)

Petržel důkladně umyjeme a osušíme kuchyňským papírem. Lístky nasekáme najemno...

7.
400 g hovězího masa
400 g vepřového masa
2 vejce M
50 g parmazánu
10 g mořské soli (2 zarovnané čajové lžičky)
čerstvě mletý pepř

Maso, salám, chléb, jedno vejce, petržel vložíme do objemné mísy. Přidáme strouhaný parmazán, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem...

8.

Důkladně promícháme. Druhé vejce přidáme podle potřeby, pokud je sekaná příliš suchá. Naopak, pokud je sekaná příliš měkká, zahustíme strouhankou. Pokud se necítíme syrové maso ochutnat, můžeme malou kuličku sekané usmažit na pánvičce...

9.

Získanou směs rozdělíme na dvě části. Vytvarujeme dvě šišky dlouhé cirka 18 – 20 cm; maso dobře udusáme, aby uvnitř sekané nezůstal vzduch...

10.
2 lžíce oleje

Šišku přemístíme na pečicí papír jemně omaštěný olejem. Povrch sekané potřeme olejem...

11.
šalvěj
rozmarýn

Nakonec přidáme bylinky...

12.

Strany papíru dáme k sobě a několikrát papír přeložíme...

13.

Okraje zatočíme; můžeme je převázat pečicím papírem. Takto připravenou sekanou, můžeme také nechat v lednici do druhého dne anebo zamrazit (pokud je maso čerstvé)...

14.

Pečeme ve ventilované troubě na 180 °C po dobu 40 minut. Uvedený čas je orientační a týká se masa pokojové teploty. Ideální je použití teploměru na maso: sekaná je hotová, jakmile dosáhne teploty 80 - 85 °C (teplota stoupá i během odpočinku)...

15.

Po 40 minutách sekanou vyndáme (jakmile dosáhne teploty cirka 75 °C)  a troubu zapneme na grill. Papír otevřeme a odstraníme, pod grilem by začal hořet. Omáčku slijeme do omáčníku...

16.

Sekanou necháme 5 minut pod grilem, aby získala barvu. Vypneme troubu, sekanou překryjeme alobalem a v troubě ji ponecháme až do servírování, každopádně ji necháme odpočinout alespoň 10 – 15 minut: šťávy se v mase rovnoměrně rozloží a sekaná bude chutnější a šťavnatější.