Tiramisù ai Cantucci

Ingredience pro 4 osoby

16 ksCantucci
250 grMandlové mléko
Krém
250 grMascarpone
60 grBílky
50 grCukr krupice
Mandorlato (karamelizované mandle)
50 grMandle loupané
50 grCukr krupice
Na posypání
p.p.Hořké kakao

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 0 min 2 hod

Cena


1.
16 ks cantucci

Recept na domácí Cantucci najdete zde...

2.
60 g bílků pokojové teploty (cirka 2 bílky M)
50 g cukru krupice

Bílky pokojové teploty dáme do menší mísy, přidáme třetinu cukru a začneme šlehat. Zbývající cukr přisypeme postupně během šlehání...

3.

Bílky vyšleháme do lesklé a tuhé hmoty...

4.
250 g mascarpone

Krátce rozšleháme také mascarpone...

5.

Stěrkou, opatrně pohybem zespod nahoru, přimícháme sníh k mascarpone. Jemně, aby neztratil svůj objem, krém vymícháme dohladka...

6.
16 ks cantucci
250 ml mléka

Cantucci namočíme z obou stran ve mléce.  Tyto sušenky sají méně než savoiardi, a proto je ve mléce chvíli podržíme...

7.

Položíme je na dno pohárku a vytvoříme tak první vrstvu; podle potřeby je nalámeme...

8.

Přidáme krém...

9.
Hořké kakao podle potřeby

 Jemně posypeme kakaem...

10.

Dáme opět vrstvu cantucci a krému. Tiramisu dáme do lednice a necháme odležet alespoň 2 hodiny.

11.
MANDORLATO
50 g loupaných mandlí

Mezitím si připravíme karamelizované mandle: loupané mandle položíme na plech a dáme je pražit na 10 minut do dobře vyhřáté trouby na 150 °C...

12.
50 g cukru krupice

Pět minut před koncem pražení začneme připravovat karamel. Připravíme si silikonovou podložku anebo plech vymazaný olejem. Malou nepřilnavou pánev nahřejeme, přisypeme třetinu cukru a na středě nízkém ohni a za stálého míchání necháme cukr rozpustit...

13.

Jakmile karamel získá žluto-hnědou barvu, přidáme další třetinu cukru a takto pokračujeme i se zbývajícím cukrem...

14.

Přidáme horké mandle a rychle promícháme...

15.

Ihned mandle rozprostřeme na podložku a necháme kompletně vychladnout. (Pánev od karamelu namočíme do studené vody, karamel se sám rozpustí)...

16.

Několik mandlí si odložíme na ozdobu a zbytek nasekáme nahrubo.

17.
Hořké kakao podle potřeby

Těsně před podáváním posypeme naše tiramisù kakaem...

18.

Nakonec posypeme dezert mandlovou drobenkou a ozdobíme celými mandlemi. Tiramisù uchováme v lednici a spotřebujeme maximálně do 2 dnů.