| Základ (pro 12 mini cheesecaků) | |
|---|---|
| 150 gr | Sušenky Digestive |
| 70 gr | Máslo |
| 10 gr | Třtinový cukr Demerara |
| Krém (pro 12 mini cheesecaků) | |
| 200 gr | Čerstvá ricotta |
| 150 gr | Řecký jogurt plnotučný |
| 100 gr | Čerstvá smetana na šlehání 33% |
| 75 gr | Moučkový cukr |
| 1/2 ks | Vanilkový lusk Bourbon |
| 10 gr | Želatina v plátcích |
| Ovocné želé | |
| 250 gr | Ovoce (borůvky, maliny, jahody) |
| 30 gr | Cukr krupice |
| 10 gr | Želatina v plátcích |
| Na ozdobení | |
| p.p. | Ovoce |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 30 min | 0 min | 4 hod |
Cena
1.
Ricottu a jogurt vytáhneme z lednice a necháme při pokojové teplotě; smetanu ponecháme v lednici. Sušenky a třtinový cukr rozmixujeme v mixéru na jemnou strouhanku...
2.
Na ohni anebo v mikrovlnné troubě rozpustíme máslo. Přimícháme ho k rozmixovaným sušenkám...
3.
Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky (nejlépe dva papírové košíčky na jednu mini porci, aby byla pevnější), přidáme lžíci směsi a prsty ji zatlačíme na dno formy. Dáme na alespoň 30 minut do lednice, aby se základ zpevnil...
4.
Želatinu namočíme na 15 minut do studené vody...
5.
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a neostrou hranou nože setřeme semínka...
6.
V misce smícháme ricottu, jogurt a vanilkové semínka, přidáme větší část moučkového cukru a pár minut šleháme, aby se všechny suroviny emulgovaly a cukr se rozpustil...
7.
Želatinu připravíme podle návodu výrobce...
8.
Přilijeme ji ke krému a dobře promícháme...
9.
Studenou smetanu a zbylý cukr vyšleháme do polotuha (aby byla šlehačka pevná, ale krémová)...
10.
Jemným pohybem zespod nahoru, přimícháme šlehačku do krému...
11.
Muffiny zaplníme krémem, necelý centimetr pod okraj. Překryjeme potravinářskou folií a dáme na alespoň dvě hodiny do lednice, aby krém ztuhl...
12.
Ovocnou želatinu připravíme až v momentě, kdy je krém pevný. Želatinu namočíme na 15 minut do chladné vody...
13.
Jakmile je želatina měkká, dáme vařit ovoce s cukrem. Vaříme na nízkém ohni a za častého míchání, dokud ovoce nezměkne a nepustí šťávu (bude to chtít jen pár minut)...
14.
Ponorným mixérem ovoce důkladně rozmixujeme...
15.
Šťávu přepasírujeme pasírovačem na zeleninu anebo přes jemné sítko...
16.
Do teplé šťávy ihned přidáme vymačkanou želatinu a dobře rozmícháme. Necháme krátce vychladnout...
17.
Jakmile je šťáva vlažná, pokryjeme jí naše mini cheesecaky. Necháme odpočinout v lednici alespoň další dvě - tři hodiny, nejlépe celou noc, chuť vanilky bude mnohem intenzivnější...
18.
Mini cheesecake opatrně vyndáme z košíčku, ozdobíme čerstvým ovocem a podáváme.
19.
Dort bude vyžadovat delší odpočinek v lednici, celkově zhruba 6 hodin, nejlépe celou noc. Ingredience na dort pro 8 osob najdete v úvodním článku.
20.
Pro větší mono porce můžeme použít kulatá vykrajovátka o průměru 7-8 cm. Z ingrediencí uvedených pro mini cheesecaky získáme 4 porce.