Pečené kuře

Ingredience pro 6 osob

1500 grKuře z volného chovu (BIO)
600 grBrambory (nové)
1 ksCitron BIO
1 hlávkaČesnek
6 snítekTymián
40 grMáslo
2 lžíceOlivový olej extra panenský
5 grSůl
p.p.Čerstvě mletý pepř
Omáčka
300 mlVývar (voda)
1 lžíceHladká mouka typu 00

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 70 min 10 min

Cena


1.
1,5 - 2 kg kuře volně chované (BIO)

Zapneme ventilovanou troubu na 200 °C. Kuchyňským papírem kuře zevně a vnitřně osušíme...

2.

Pinzetou odstraníme hrubší pérka, která mohla na kuřeti zůstat...

3.

Jemnější chmýří ožehneme kuchyňským hořákem anebo nad plamenem u sporáku...

4.

Nyní je třeba odstranit vidlicovou kost, která se nachází pod krkem zvířete. Není nezbytné ji odstranit, ale bude mnohem jednodušší poté naporcovat prsní sval, především u větších kuřat...

5.

Nadzvedneme kůži a prsty ji nahmatáme...

6.

Ostrým nožíkem z ní oškrábeme maso, abychom ji uvolnili...

7.

Nožíkem kost odřízneme anebo ji prsty odlomíme...

8.
3 g soli (1 zarovnaná kávová lžička)

Kuře uvnitř štědře nasolíme...

9.
15 g másla
2 snítky tymiánu

Do vnitra vložíme ořech másla a pár snítek tymiánu...

10.
1 citron BIO

Přidáme dobře omytý celý citron...

11.
2 lžíce olivového oleje

Kuře vložíme do pekáče a ze všech stran jej důkladně potřeme olejem...

12.
25 g másla

Sem tam položíme na maso kousek másla...

13.
2 g soli (půl zarovnané čajové lžičky)
pepř podle potřeby

Kuře osolíme a posypeme pepřem...

14.
200 ml studené vody
4 snítky tymiánu

Kuře podlijeme vodou a kolem dokola pohodíme zbylý tymián. Pečeme ve ventilované troubě cirka 70 minut. Prvních 15 minut pečeme ve ventilované troubě na 200 °C (220 °C ve statické). Poté teplotu trouby snížíme na 180 °C (200 °C ve statické) a pokračujeme v pečení dalších 15 minut...

15.
600 g brambor

Mezitím připravíme brambory: slupku nových brambor důkladně omyjeme, slupku starších brambor oloupeme...

16.
1 hlávka česneku

Česnek zbavíme suché povrchové slupky, aniž bychom jej loupali. Poté ho rozřízneme napůl...

17.

Po uplynutém čase kuře otočíme prsy dolů, přidáme brambory a česnek...

18.

Pečeme dalších 20 minut, poté kuře znovu otočíme a již jej neobracíme. Otočíme také brambory...

19.

Pokračujeme v pečení dalších 20 minut, v polovině kuře a brambory přelijeme omáčkou...

20.

Po uplynutém čase zkusíme zdali je kuře upečené: párátkem anebo vidličkou píchneme hluboko do stehna, v blízkosti kosti: pokud vytéká krev pokračujeme v pečení dalších 10 minut a poté znovu zkusíme stupeň upečení. Každých 10-15 minut kuře polejeme šťávou...

21.

Upečené kuře a brambory vyndáme z pekáče, překryjeme alobalem a necháme 10 minut odpočinout.

22.
OMÁČKA

Mezitím se věnujeme omáčce: omáčku připravíme přímo v pekáči, ve kterém jsme kuře pekli, abychom využili zkaramelizované usazeniny, které jsou ta nejchutnější část omáčky. Důkladně  usazeniny seškrábeme...

23.
1 lžíce hladké mouky

Jednu lžíci tuku odebereme a rozmícháme v ní mouku...

24.

Pekáč dáme na plotnu na nízký oheň, přidáme mouku a metličkou energicky rozmícháme...

25.
300 ml horkého vývaru (vody)

Přilijeme horký vývar (anebo horkou vodu) a za stálého míchání přivedeme k varu. Aby byla omáčka chutnější, můžeme přidat lžíci rajčatového pyré (ne koncentrát, který je příliš výrazný) anebo česnek, bylinky anebo strouhanou citronovou kůru...

26.

Omáčku přefiltrujeme přes jemné sítko...

27.

Podáváme v omáčníku.

28.
PORCOVÁNÍ

Nyní kuře naporcujeme: porcovací vidličku zapíchneme do prsního svalu a ostrým nožem nařízneme nejprve stehno. Rukama stehno jemným pohybem odlomíme od páteře. Operaci zopakujeme s druhým stehnem. (Naporcované a odkostěné kuře je k jídlu mnohem pohodlnější, navíc každý má možnost vzít si chutnější kus masa ze stehna a libovější kus prsního řízku)...

29.

Podélně prořízneme prsní sval, nůž vedeme podél hrudní kosti...

30.

Oba prsní řízky jemně od hrudní kosti oddělíme...

31.

Skelet a kosti, které zůstanou, nevyhazujeme. Připravíme z nich chutný vývar (vývar již příliš nesolíme a nepepříme, poněvadž pečené skelety jsou již chuťově velmi výrazné). Vývar můžeme doplnit tortellini; získáme chutný a jednoduchý oběd...

32.

Z prsního řízku odstraníme zbylé kosti...

33.

 A podélně maso nakrájíme na menší plátky...

34.

Z horního stehna odstraníme stehenní kost...

35.

Horní stehno nakrájíme na plátky. Spodní stehno necháme celé...

36.

Podáváme s bramborem a se svou omáčkou a jako doprovod by neměl chybět čerstvý salát ochucený vinaigrette. Pokud maso a brambory zbydou, tento chutný salát jim dá nový život.