| 150 gr | Quinoa |
|---|---|
| 1300 gr | Rajčata |
| 16 ks | Krevety |
| 5 lžic | Olivový olej extra panenský |
| 5 lístků | Bazalka |
| p.p. | Cukr krupice |
| p.p. | Sůl |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 15 min | 35 min | 0 min |
Cena
1.
Připravíme rajčatovou omáčku: rajčata důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a rozkrojíme na čtvrtky...
2.
Nakrájená rajčata vložíme do větší pánve anebo do hrnce, překryjeme pokličkou a na středně nízkém ohni vaříme doměkka, cirka 15 minut...
3.
Rajčata občas zamícháme a vařečkou rozmělníme...
4.
Měkká rajčata přepasírujeme přes pasírovač, aby zachytil semena a slupky...
5.
Můžeme použít také cedník anebo síto...
6.
Omáčku vrátíme zpět do hrnce a necháme zredukovat na požadovanou hustotu: necháme ji o něco málo řidší než omáčku na těstoviny. Odstavíme z ohně...
7.
Zjemníme olivovým olejem a podle chuti dochutíme cukrem a solí...
8.
Nakonec přidáme nasekanou bazalku.
9.
Quinou propereme a důkladně opláchneme pod studenou vodou. Pokud to výrobce nedoporučuje, namáčení není nutné...
10.
Quinou zalijeme dvojnásobným množstvím vody, přidáme větší špetku soli a přivedeme k varu...
11.
Překryjeme pokličkou a na nízkém ohni quinou vaříme 10 minut. Poté oheň vypneme a necháme 5 minut odpočinout...
12.
Vidličkou promícháme, abychom od sebe oddělili zrnka.
13.
Očistíme krevety: krevetu uchopíme a prsty odlomíme hlavičku...
14.
Nůžkami rozstřihneme krunýř až k ocasu...
15.
Krunýř a nožičky jemně odstraníme. Ocásek můžeme pro dekoraci ponechat...
16.
Párátkem nadzvedneme střívko, které se nachází na hřbetu krevety a jemně ho vytáhneme...
17.
Krevety opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem...
18.
Na pánvi dobře rozehřejeme olej a krevety orestujeme z obou stran dozlatova; podle velikosti, cirka 1 minutu z každé strany. Jemně osolíme.
19.
Quinou smícháme s rajčatovou omáčkou...
20.
Před podáváním ozdobíme bazalkou a kapkou syrového oleje. Podáváme teplé anebo vlažné (krevety podáváme vždy ihned).